Στα 27 έτη ο μέσος όρος των κρουσμάτων - 100% πιο μεταδοτικό το στέλεχος Δέλτα σε σχέση με το αρχικό

Στα 27 έτη ο μέσος όρος των κρουσμάτων - 100% πιο μεταδοτικό το στέλεχος Δέλτα σε σχέση με το αρχικό

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:58 Δημιουργία 01/07/21, 18:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα 27 έτη έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, με τον δείκτη θετικότητας να παραμένει στο 1,1%, ενώ σημαντική είναι η μείωση που καταγράφεται στους θανάτους όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών, με τους εμβολιασμούς να αποτελούν σαφώς το «κλειδί».

Μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του ιού, χτύπησε καμπανάκι για το στέλεχος Δέλτα, επισημαίνοντας πως είναι 100% πιο μεταδοτικό από το αντίστοιχο της Γουχάν και 40% σε σχέση με το βρετανικό.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει μια επιδημιολογική σταθεροποίηση, «σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία».

Η κυρία Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται σε νέους 18-24 ετών και επίσης στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Σε αυτό το ηλικιακό τόξο καταγράφεται το 60% των νέων κρουσμάτων.

Τόνισε ότι «ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα», καθώς «είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%».

Υπογράμμισε πως ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 1,1%, συμπληρώνοντας ότι βάσει των υπολογισμών που υπάρχουν, μέσα σε 2 εβδομάδες σε ΜΕΘ θα βρίσκονται περίπου 100 ασθενείς.

Λόγω του εμβολιασμού, πρόσθεσε ότι παρατηρείται σημαντική μείωση στους θανάτους σε ασθενείς άνω των 65 ετών.

Αναφερόμενη στη Μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό της Γουχάν και 40% από την βρετανική μετάλλαξη, που σε εκείνη αποδίδεται το 3ο κύμα στην Ευρώπη.

Συμπλήρωσε δε ότι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca (και με τις 2 δόσεις) παρέχουν προστασία από την Μετάλλαξη Δέλτα κατά 96% και 92%, αντιστοίχως.

Αν σου άρεσε κάνε