Υπαίθρια έκθεση «Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» ξεκινά στο Ρέθυμνο

Υπαίθρια έκθεση «Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» ξεκινά στο Ρέθυμνο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:30 Δημιουργία 30/06/21, 17:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H υπαίθρια περιοδική έκθεση «Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» ξεκινά την Παρασκευή, 2 Ιουλίου, στο Ρέθυμνο, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, των Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού, τη σύμπραξη του Δήμου Ρεθύμνης και πραγματοποιείται με τη χορηγία της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης ΑΕ.

Με αφετηρία τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων -Αμερικανική Ανεξαρτησία και Γαλλική Επανάσταση- η έκθεση οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν την συμμετοχή της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, οι προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των επαναστατών και οι επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία, τεκμηριώνονται με πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Το περιεχόμενο αναπτύσσεται σε εκτυπωμένες επιφάνειες αναρτημένες σε ειδικά σχεδιασμένες ξύλινες κατασκευές και ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πρόσθετη πληροφορία με τη βοήθεια ψηφιακής εφαρμογής (application) για «έξυπνες» συσκευές, η οποία ενεργοποιείται με QR code.

Την ανάπτυξη του περιεχομένου επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, ενώ στον σχεδιασμό της, λήφθηκαν σύμφωνα με τους διοργανωτές, πολύ σοβαρά υπόψη οι υφιστάμενες υγειονομικές συνθήκες και τα ισχύοντα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Αυγούστου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε