Μετάλλαξη «Δέλτα»: 19 κρούσματα στο Ηράκλειο

Μετάλλαξη «Δέλτα»: 19 κρούσματα στο Ηράκλειο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:26 Δημιουργία 25/06/21, 14:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έντονη ανησυχία, προκαλεί στους επιδημιολόγους ο εντοπισμός 19 κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης, στην Κρήτη.

Όλα τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες -στο σύνολό τους άτομα νεαρής ηλικίας, κάτω των 28 ετών, ενώ υπάρχουν και δύο ασθενείς 52 και 70 ετών.

Τα κρούσματα εντοπίζονται στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, είναι μέλη οικογενειών και επιχειρήσεων και φοιτητές, ενώ, αν και δεν έχει βρεθεί ακόμα ο ασθενής 0, θεωρείται βέβαιο ότι ήρθε στο Ηράκλειο από πύλη εισόδου, δηλαδή από το εξωτερικό, είτε από τουρίστα είτε από Έλληνα που ταξίδεψε στην Ευρώπη.

Στόχος των τοπικών αρχών και της ιατρικής κοινότητας είναι να συνεχιστεί με γοργότερους ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού, αφού το εμβόλιο είναι το μόνο ανάχωμα στην κατά πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους που φτάνει το 60% σε σχέση με το βρετανικό. Σύμφωνα μάλιστα και με τον καθηγητή κλινικής ιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο, σε μικρό διάστημα από σήμερα η μετάλλαξη “Δέλτα” θα κυριαρχήσει στην Κρήτη και θα πάρει τη θέση της Βρετανικής.

Για το θέμα αυτό, άλλωστε, συζήτησαν χθες τηλεφωνικώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοτάκης και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, λίγο πριν από τη τηλεδιάσκεψη που είχαν και με τους κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, με τον πρωθυπουργό να τονίζει με έμφαση την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών στην Κρήτη και με τον περιφερειάρχη να δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να πειστεί ο κόσμος που ακόμα διστάζει να εμβολιαστεί. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να πραγματοποιηθεί εξόρμηση υγειονομικών στην ενδοχώρα του Ηρακλείου προκειμένου να ενημερώσουν προσωπικά τους κατοίκους. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε στον κ. Αρναουτάκη την σκέψη των επιδημιολόγων ακόμα και να κλείσει το νησί αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, κάτι που όπως είναι φυσικό θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία του νησιού.

[Με πληροφορίες από: ΕΡΤ]

Αν σου άρεσε κάνε