Επιχείρηση «Ελευθερία»: Προ των πυλών «διευκολύνσεις» και υποχρεωτικός εμβολιασμός

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Προ των πυλών «διευκολύνσεις» και υποχρεωτικός εμβολιασμός

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:02 Δημιουργία 09/06/21, 08:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο προσκήνιο βρίσκονται αυτό το διάστημα τα σενάρια για τις πιθανές «διευκολύνσεις» εμβολιασθέντων, αλλά και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων, με την κυβέρνηση να στοχεύει σε ισχυρό τείχος ανοσίας το φθινόπωρο, υπό το φόβο ενός τέταρτου κύματος πανδημίας.

Η κυβέρνηση είναι εν αναμονή της απόφασης της Επιτροπή Βιοηθικής, προκειμένου να προβεί σε καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών καθώς και των εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, όπως επισημοποίησε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή στη συζήτηση της νομοθετικής ρύθμισης για την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Την παραπάνω πρόθεση της κυβέρνησης, φαίνεται να υποστηρίζει και η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, επεσήμανε ότι το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. «Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

«Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security», που συνδιοργάνωασν το ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group και η οργάνωση Flagship Pioneering. «Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητες μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ποια προνόμια εξετάζονται για τους εμβολιασμένους

Τα υπό εξέταση προνόμια σχετίζονται κυρίως με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε εστιατόρια, μπαρ, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων κ.α, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ελαστικοποίησης και σε άλλων περιορισμών όπως π.χ. ο αριθμός ατόμων ανά τραπέζι.

Οι διευκολύνσεις ενδέχεται να επεκταθούν ωστόσο και στις μετακινήσεις με την αρχή θα κάνει η κατάργηση της υποχρέωσης των εμβολιασμένων να κάνουν εβδομαδιαίο self test για να προσέλθουν στην εργασία τους.

Όπως ανέφερε την Τρίτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός σχετικά με τις «διευκολύνσεις»: «Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας».

Πότε «πετάμε» τις μάσκες

Το εν λόγω σενάριο που αφορά φυσικά πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και αρχικά προβλέπει αλλά δεν περιορίζεται στη μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, έχει αποδειχθεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς θεωρείται πολύ δύσκολος ο έλεγχος.

Αν σου άρεσε κάνε