Από Παρασκευή μετακινούμαστε ελεύθερα δίχως SMS

Από Παρασκευή μετακινούμαστε ελεύθερα δίχως SMS

ΕΛΛΑΔΑ UPD 20:58 Δημιουργία 12/05/21, 18:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Άρση περιοριστικών μέτρων από την Παρασκευή ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από την Παρασκευή καταργούνται τα sms για μετακινήσεις και τα αγορές, επιτρέπονται εκ νέου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ οι μετακινήσεις στα νησιά θα γίνονται με αρνητικό τεστ κάθε τύπου (ράπιντ, σελφ ή μοριακό), με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με βεβαίωση νόσησης.

Ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε επίσης, πως το πράσινο πιστοποιητικό τίθεται σε ισχύ για όσους έχουν εμβολιασθεί.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, η νέα πολιτική δημόσιας υγείας με τα self test, λειτουργεί και υπάρχει συνεχής αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ, παρά την αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού.

Συνολικά, έχουν διατεθεί 8 εκατομμύρια δωρεάν self test σε 2,9 εκατομμύρια πολίτες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι 11.532 πολίτες επιβεβαίωσαν ότι είναι φορείς του κορωνοϊού, βάσει αυτών των τεστ.

Σημαντικότερος πυλώνας της πολιτικής αυτής, είναι τα εμβόλια. Η χώρα βρίσκεται πλέον κοντά στον πρώτο στόχο, προκειμένου στο τέλος Μαΐου να έχουμε το τείχος ανοσίας για τους 60 ετών και άνω, ενώ προς το τέλος Ιουνίου, το 50% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμούς σε επίπεδο G8 και G20.

Η περαιτέρω άρση των περιορισμών, προχωρά ως εξής:

Από την Παρασκευή 14 Μαΐου, η Ελλάδα ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό, ενώ παράλληλα, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται στις 00.30 το βράδυ. Στην ίδια ημερομηνία, καταργούνται και τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14 Μαΐου στο πρωτόκολλο χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ, χωρίς πλέον click-in-a shop ή το click away.

Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών θα καθυστερήσει μόλις λίγες ημέρες, ανοίγοντας στις 17 Μαΐου, οι θερινοί κινηματογράφοι στις 21 Μαΐου και οι των ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι στις 28 Μαΐου.

Γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους, «επανέρχονται» τον Ιούνιο, με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Στα καταστήματα εστίασης, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση μουσικής έως και τα τέλη Μαϊου.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι από αύριο Πέμπτη, αίρεται η αναστολή χορήγησης των κανονικών αδειών στο υγειονομικό προσωπικό, ενώ επισήμανε ότι σήμερα φτάνουμε τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς και έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για τα νησιά, ανακοινώνοντας ότι σε 19 νησιά ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson, για όλους τους κατοίκους άνω των 18.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

«Σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 106.000 εμβολιασμούς.

Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε και μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν πραγματοποιηθεί 3.915.568 εμβολιασμοί.

Στο τέλος της ημέρας θα αγγίξουμε τα 4.000.000 εμβολιασμούς και θα τα ξεπεράσουμε αύριο νωρίς το πρωί.

2,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 24,59% του πληθυσμού και περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 13%.

Είναι εντυπωσιακό ότι το ποσοστό εμφάνισης στο ραντεβού με την «Ελευθερία» αγγίζει το 97%, στοιχείο που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις Ελληνίδες και στους Έλληνες για την αθρόα προσέλευσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η υγειονομική επιχείρηση «Ελευθερία» προχωράει βάσει σχεδίου που έχει εκπονηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που η Ελλάδα τις τελευταίες 7 ημέρες βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data.

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Ελλάδα είναι στην 8η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα με την Επιχείρηση «Ελευθερία», οργανώνεται και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία».

Στόχος ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, έτσι ώστε οι νησιώτες μας να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος» - αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά (Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι).

Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου

Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος».

Αν σου άρεσε κάνε