Τζανάκης - AstraZeneca: Να συμβουλευτούν το γιατρό τους οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν

Τζανάκης - AstraZeneca: Να συμβουλευτούν το γιατρό τους οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:02 Δημιουργία 07/05/21, 08:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, τη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, μίλησε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο καθηγητής ανέφερε πως «είναι μια χίμαιρα να πιστεύουμε ότι παίρνουμε μια συνταγή, οποιαδήποτε συνταγή για να φτιάξουμε κάτι και να το φτιάξουμε. Θέλει τουλάχιστον 1- 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο για να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ή την ζήτηση μιας μεγάλης χώρας» ενώ στη συνέχεια τόνισε πως προκύπτουν δύο παράγοντες: Από την μία έχουμε το πώς νομίμως μπορεί να παραχωρηθεί η πατέντα και από την άλλη το να στηθεί μια γραμμή παραγωγής ικανή να καλύψει.

«Ζητούμενο είναι σε κάθε περίπτωση το να παραχθούν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και με την βοήθεια των πλουσιότερων χωρών να διαχυθούν στις φτωχότερες. Αλλά για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο» συνέχισε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας πως χρειάζεται μια οργάνωση εμβολιαστικού προγραμματισμού.


«Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει κι όλο αυτό. Δηλαδή δεν είναι μια προσπάθεια, παίρνουμε μια πατέντα και τελειώσαμε. Το θέμα είναι πολύ δύσκολο και με τα logistics που έχουνε τα σύγχρονα εμβόλια (καταψύκτες στο -80 κτλπ), όταν πάμε σε μια υποσαχάριο χώρα η οποία έχει μηδαμινή υγειονομική και κρατική οργάνωση καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό» εξήγησε.

Ο Ν. Τζανάκης απάντησε και σε ερώτημα που αφορά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε εγκύους ή γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. «Μια γυναίκα που άμεσα επιθυμεί να μείνει έγκυος καλό θα ήταν να μιλήσει με τον γυναικολόγο», είπε.

«Πιστεύω ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις εγκύους υπάρχει μόνο μια περίπτωση την οποία πρέπει να αναφέρουμε, για την οποία δεν υπάρχουν ικανά κλινικά δεδομένα για ορισμένα από τα εμβόλια, όπως της AstraZeneca, για τα υπόλοιπα υπάρχουν. Επομένως το θέμα δεν είναι ότι θα κάνει κακό, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα ώστε να μπορεί ένας πιστοποιητικός οργανισμός φαρμάκων μιας χώρας ή της Ευρώπης να δώσει την άδεια ώστε να χρησιμοποιηθεί ή την συμβουλή για εμβολιασμό των εγκύων ή όσων πρόκειται να μείνουν έγκυοι» συνόψισε.

Αν σου άρεσε κάνε