Μ. Παγώνη: Με self test στο πασχαλινό τραπέζι, με διπλή μάσκα στην εκκλησία

Μ. Παγώνη: Με self test στο πασχαλινό τραπέζι, με διπλή μάσκα στην εκκλησία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:27 Δημιουργία 27/04/21, 09:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Tο βράδυ της Ανάστασης, για να υπάρχει σιγουριά, οι οικοδεσπότες και αυτοί που θα επισκεφτούν μια οικογένεια θα πρέπει να έχουν κάνει self-test ενώ όσοι πάνε εκκλησία Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο κ.λπ. να κάνουν χρήση διπλής μάσκας, γιατί δεν είναι εύκολο να κρατηθούν οι αποστάσεις, τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενη στα στατιστικά των τελευταίων ημερών, η ίδια επεσήμανε πως η πληρότητα ΜΕΘ στην Αττική είναι 89%, στη Θεσσαλονίκη 91%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 87%. «Οι τελευταίες εφημερίες συγκριτικά με τις προηγούμενες 3-4 βδομάδες δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση και ελάχιστη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ευχόμαστε να γίνει περισσότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως πριν από τρεις εβδομάδες ήταν σε αναμονή διασωληνωμένων σε νοσοκομεία γύρω στα 15-16 άτομα μέχρι να μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ το Σαββατοκύριακο 3-5.

Έκανε έκκληση στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού και να πάνε να εμβολιαστούν και σημείωσε πως ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι, για να αποκτηθεί η ανοσία. Υπογράμμισε πως το 70% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι και πως υπάρχουν και κάποιοι που έχουν κάνει την πρώτη δοση και δεν έχουν προλάβει να κάνουν τη 2η δόση.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη στάση αναμονής στους εμβολιασμούς με AstraΖeneca για όσες εγκυμονούν ή σκοπεύουν να κυοφορήσουν ενώ για όσους έχουν θέμα με τα αιμοπετάλια είπε να το συζητούν με τους γιατρούς τους.

Μιλώντας για την ινδική μετάλλαξη επεσήμανε πως δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία. «Αυτό που έχουμε ως στοιχείο σήμερα είναι πως το πρώτο κρούσμα δεν είχε σχέση με ταξίδια, το άλλο είχε με το Ντουμπάι, ενώ τα συμπτώματα και στα δύο περιστατικά είναι απλά. Το ψάχνουμε και εντός των ημερών νομίζω θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε