Πρ.Ένωσης Πνευμονολόγων - Κορονοϊός: Δεν αρκεί η ατομική ευθύνη - Απαιτείται πολιτική βούληση

Πρ.Ένωσης Πνευμονολόγων - Κορονοϊός: Δεν αρκεί η ατομική ευθύνη - Απαιτείται πολιτική βούληση

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:33 Δημιουργία 07/04/21, 08:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που γιορτάζεται στις 7 Απριλίου, ημερομηνία ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948, η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, κάνει λόγο για ανάγκη πολιτικής βούλησης και στοχευμένης στρατηγικής υγείας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσικρικά, σημειώνει πως ο ΠΟΥ «οραματίζεται την προσδοκία στο να χτιστεί ένας δικαιότερος και υγιέστερος κόσμος χωρίς υγειονομικές ανισότητες. Η διατήρηση ενός καλού επιπέδου σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας αποτελεί ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άτομο σε κάθε γωνιά του πλανήτη οφείλει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης».

Αναφερόμενη στους επαγγελματίες υγείας, η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, σχολιάζει πως για περισσότερους από δώδεκα μήνες έχουν συστρατευτεί «χωρίς να υπολογίζουν σωματική φθορά λόγω των εξαντλητικών βαρδιών ή τη συσσωρευμένη ψυχική κόπωση».

Όπως εκτιμά η κ. Τσικρικά, «στη μάχη ενάντια του κορωνοϊού δεν φτάνει μόνο η ατομική και η κοινωνική ευθύνη, αλλά και η πολιτική βούληση με τις ηγεσίες των χωρών να χαράζουν στοχευμένες στρατηγικές υγείας με πολυετές πλάνο και όραμα, ικανές να αντιμετωπίζουν τις εκάστοτε υγειονομικές προκλήσεις, απαλλαγμένες από τυχόν αποκλεισμούς κυρίως στις κοινωνικο-οικονομικά ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Κύριος στόχος η διευκόλυνση και η διασφάλιση πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ως πρωτογενές μέτρο μείωσης της διασποράς της covid 19 λοίμωξης όλων των πολιτών με ισότιμο τρόπο».

Αν σου άρεσε κάνε