Στην Ελλάδα 1 εκατ. self tests - Από τις 6 Απριλίου στα φαρμακεία

Στην Ελλάδα 1 εκατ. self tests - Από τις 6 Απριλίου στα φαρμακεία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:10 Δημιουργία 05/04/21, 11:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ποιοι έχουν προτεραιότητα - Τι ισχύει για τους μαθητές - Το τεστ θα διεξάγεται στο σπίτι με βάση τις οδηγίες σχετικού φυλλαδίου

Η διανομή των self-tests στα φαρμακεία της Αττικής, αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο, μετά την παραλαβή των πρώτων παρτίδων το Σάββατο και με βασικό στόχο να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, έως το τέλος της εβδομάδας.

Προτεραιότητα θα έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθώς τα self-test αποτελούν βασικό «όπλο» για την επαναλειτουργία των σχολείων, στις 12 Απριλίου και εφόσον κάτι τέτοιο επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πρόσβαση στα τεστ θα έχουν στη συνέχεια οι πολίτες παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά οι ηλικιωμένοι άνω των 67, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Τα self tests θα παραδίδονται από τους φαρμακοποιούς και θα διεξάγονται αποκλειστικά κατ'οίκον, με τη βοήθεια των αναλυτικών οδηγιών που περιλαμβάνονται στο κιτ.

Η κυβέρνηση αναφέρει πως τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν θα υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά είναι συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας (με την έγκαιρη απομόνωση των ασυμπτωματικών).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για έγκυρα τεστ, με ευρωπαϊκή σήμανση, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές που θέτουν οι ευρωπαϊκές αρχές, ενώ η προμήθειά τους έγινε με ταχύτητα και απόλυτη διαφάνεια.

Σε ό,τι αφορά στους μαθητές, οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν οι ίδιοι τα τεστ, με την επίδειξη των AMKA τους τα τεστ που τους αναλογούν. Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα. Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές αυτοδιαγνωστούν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (σχετική λίστα θα αναγράφεται στο σάιτ), για να μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα από το σχολείο. Όσοι μαθητές δεν φέρουν τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Αν σου άρεσε κάνε