Β.Κικίλιας: Στη «μάχη» κατά του Covid-19 και τα self-test - Πάνω από 1,5 εκατ. εμβολιασμοί τον Απρίλιο

Β.Κικίλιας: Στη «μάχη» κατά του Covid-19 και τα self-test - Πάνω από 1,5 εκατ. εμβολιασμοί τον Απρίλιο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:46 Δημιουργία 27/03/21, 10:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για τα self-tests, νέο όπλο στη φαρέτρα της επιστήμης κατά του κορονοϊού, το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου καθώς και τη σημαντική αύξηση των εμβολιασμών, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.


Ο υπουργός, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, πως «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πάρουμε τη ζωή μας πίσω».

Όπως υπογράμμισε, η αύξηση των εμβολιασμών αλλά και του testing, η βελτίωση του καιρού καθώς και η τεράστια μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί, «δείχνουν» το δρόμο για σημαντική καλυτέρευση της κατάστασης στη χώρα.

Η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν καλύτερη χθες και προχθές, όπως υποστήριξε ο ίδιος, ευχαριστώντας παράλληλα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τη συγκλονιστική τους προσπάθεια, την αίσθηση καθήκοντος και την αυταπάρνηση.

Σχετικά με το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως θα εξαρτηθεί από τη σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς ακόμη και οι υψηλοί αριθμοί, θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση.

Ένα «επιπλέον εργαλείο» στα μοριακά και τα rapid που δε σταματούν, χαρακτήρισε ο κ. Κικίλιας τα self-test, εξηγώντας ότι η μάχη ξεκίνησε με 800 τεστ την ημέρα στις αρχές της πανδημίας και έχουμε φτάσει στα 55.000 με 60.000 τεστ την ημέρα μετά τη χρήση και των rapid test στη χώρα μας.

«Η τεχνολογία δίνει ένα τρίτο βήμα, το self test και αυτό το όπλο θα το εκμεταλλευτούμε προς όφελος του πολίτη», τόνισε υπουργός Υγείας.

Σε ότι αφορά στους εμβολιασμούς, ο υπουργός σημείωσε πως μόνο τον Απρίλιο αναμένεται να γίνουν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί, όσοι δηλαδή έγιναν κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 καθώς αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας θα φτάσουν πάνω από 1,1 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της Pfιzer, πάνω από 450.000 της AstraZeneca, 100.000 της Moderna. Μετά την έγκριση του εμβολίου της Johnson&Johnson που είναι μονοδοσικό, θα φτάσουν στην Ελλάδα 70.800 εμβόλια της εταιρίας τον Απρίλιο, 3000.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Αν σου άρεσε κάνε