Χ. Γώγος: Υπάρχουν σχεδιασμοί για «ανοίγματα» - Σύμμαχοι καιρός-εμβολιασμός

Χ. Γώγος: Υπάρχουν σχεδιασμοί για «ανοίγματα» - Σύμμαχοι καιρός-εμβολιασμός

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:57 Δημιουργία 26/03/21, 16:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συζητήσεις για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων εστίασης είχαν γίνει πριν από το ξέσπασμα του τρίτου κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής, τόνισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα, κάτι που δυσχεραίνει το άνοιγμα της αγοράς και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν σχεδιασμοί, γιατί σιγά σιγά θα βελτιωθούν τα πράγματα. Βελτιώνεται ο καιρός, αυξάνεται ο εμβολιασμός. Έχουν γίνει συζητήσεις για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης. Όμως προέκυψε το φοβερό τρίτο κύμα, που ήταν σφοδρό, ιδιαίτερα στην Αττική. Υπάρχει μεγάλη διασπορά, πολλά κρούσματα και μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας», δήλωσε.

Ο κ. Γώγος σε ερώτηση για τυχόν λανθασμένες αποφάσεις που μπορεί να έχουν ληφθεί, τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί. Όταν βλέπεις μια χώρα τόσο καιρό σε lockdown και τα προβλήματα υπάρχουν και έρχεται το τρίτο κύμα, υπάρχουν προβληματισμοί. Έχουμε στέλεχος με 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Επιβαρύνει τις επιδημιολογικές καμπύλες. Αυτό προέκυψε μετά την έναρξη του lockdown».

Σε αυτό το σημείο τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να κρίνει με σιγουριά αν κάποιο άλλο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας, θα μπορούσε να καταστεί πιο αποτελεσματικό: «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα ήμασταν αν δεν υπήρχε αυτό το μοντέλο διαχείρισης. Μπορεί να ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την υπάρχουσα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά με το κύμα που υπάρχει» σημείωσε, και πρόσθεσε ότι αποτελεί «στοίχημα η διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία».

Σημαντικός, μάλιστα, καθίσταται και ο έλεγχος της αξιοπιστίας των self test, αφού πρόκειται για μια επικουρική μέθοδο για να ελεγχθεί η πανδημία. «Ζητούμενο είναι τα στοχευμένα τεστ που θα γίνονται στις δομές υγείας, για να καταγράφονται τα περιστατικά» είπε, προσθέτοντας ότι τα self τεστ θα βοηθήσουν στην απομόνωση και την ιχηλάτηση κρουσμάτων.

Αν σου άρεσε κάνε