Κ. Φλώρος: Συνάντηση με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας

Κ. Φλώρος: Συνάντηση με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:31 Δημιουργία 19/03/21, 17:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, στρατηγό Φαγιάντ μπιν Χαμέντ Αλ - Ρουγουαΐλι, υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην 115 πτέρυγα μάχης στην αεροπορική βάση της Σούδας της Κρήτης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που Σαουδάραβας στρατηγός επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της διμερούς άσκησης «Saudi - Hellenic Joint Exercise 21», με την επωνυμία «Falcon Eye - 1».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Δρ. Σαάντ Αλαμάρ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, καθώς και στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων κρατών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης, έχουν μετασταθμεύσει από το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 προσωπικό και μέσα της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται έξι αεροσκάφη F-15C.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε την άριστη σχέση των δύο χωρών, την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο με την επικείμενη υπογραφή «μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας» και τη σημασία της για την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Τόνισε, δε, ότι η ανάπτυξη προσωπικού και μαχητικών της Σαουδικής Αραβίας στην 115 πτέρυγα μάχης και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα συνεχιστούν, αφενός καταδεικνύουν τον υψηλό βαθμό επαγγελματισμού των συμμετεχόντων, αφετέρου μέσω αυτών πραγματοποιείται ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρίας και εξαγωγή χρήσιμων και άμεσα αξιοποιήσιμων συμπερασμάτων.

Παράλληλα, έλαβαν χώρα και διμερείς συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, όπου συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η δυνατότητα για αξιοποίηση και ανταλλαγή εκπαιδευτικών ευκολιών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και για τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων με έτερες χώρες της περιοχής.

Οι διμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν με την επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σαουδική Αραβία το προσεχές διάστημα.

Αν σου άρεσε κάνε