Βατόπουλος: Κορύφωσή του τρίτου κύματος πανδημίας - Αύξηση των νεαρών νοσηλευόμενων

Βατόπουλος: Κορύφωσή του τρίτου κύματος πανδημίας - Αύξηση των νεαρών νοσηλευόμενων

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:19 Δημιουργία 09/03/21, 09:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην κορύφωσή του είναι το τρίτο κύμα της πανδημίας και στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, ενώ όπως εκτιμά, μετά την πρόσφατη έξαρση, τα κρούσματα θα αρχίσουν σταδιακά να περιορίζονται.

«Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Ίσως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανησυχία για τον απρόβλεπτο παράγοντα, «δηλαδή να έχουμε υπερμετάδοση σε κάποια περιοχή που δεν το περιμέναμε».

Ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε τη σημασία μείωσης του δείκτη Rt, που αφορά στον αριθμό των δευτερογενών κρουσμάτων κάτω από το 1μ προαναγγέλλοντας την παράταση του lockdown και την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο.

«Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανοίγματος της εστίασης τον Απρίλιο, με λειτουργία των εξωτερικών χώρων, ωστόσο, σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορούν να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αναφερόμενος στην αύξηση των νεότερων ηλικιακά νοσηλευόμενων, εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει, γιατί οι μεταλλάξεις δεν έχει φανεί πώς ακριβώς λειτουργούν και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται πολύ περισσότερο.

Κλείνοντας, ο κ. Βατόπουλος δήλωσε ότι αυτές τις ημέρες θα συζητηθεί για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι εμβολιασμένοι πολίτες. «Ο εμβολιασμένος δεν πρόκειται να αρρωστήσει βαριά, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο μεταδίδει. Συνεπώς ο εμβολιασμένος θα πρέπει να προφυλάξει τους γύρω του. Η μάσκα, οι αποστάσεις και η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων θα διατηρηθούν και το 2021», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε