Παπαευαγγέλου: Ανησυχεί η νοτιοαφρικανική μετάλαξη του κορονοιού στον Εύοσμο

Παπαευαγγέλου: Ανησυχεί η νοτιοαφρικανική μετάλαξη του κορονοιού στον Εύοσμο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:50 Δημιουργία 19/02/21, 18:22

Την υψηλή διασπορά του στελέχους της βρετανικής μετάλλαξης επισήμανε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα ενώ εκτίμησε ότι το στέλεχος αυτό τελικά θα επικρατήσει, όμως ο εμβολιασμός το καλύπτει και προστατεύει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εντοπισμό της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στον Εύοσμο. Δεδομένου ότι το στέλεχος αυτό δεν καλύπτεται από τον εμβολιασμό, η καθηγήτρια τόνισε ότι εκτός από τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να υπάρξει και μεγάλος αριθμός τεστ.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρέμεινε σταθερός και υπολογίζεται σε 10.500 κρούσματα, είπε η καθηγήτρια. Εξ αυτών τα 5.500 -δηλαδή περισσότερα από τα μισά- εντοπίζονται στην Αττική.

Μείωση κρουσμάτων στους άνω των 75

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου. Είναι προφανές ότι όσο προχωρά ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας», τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα της πανδημίας.

Όπως είπε άλλωστε, ήδη παρατηρείται επίδραση του εμβολιασμού ατόμων άνω των 75 ετών. Όπως είπε, σημειώθηκε μείωση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στους ευάλωτους πληθυσμούς άνω των 75 ετών.

Αυξήθηκαν οι νοσηλείες

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε περισσότερες από 2.000 νοσηλείες, με μέσο όρο 200 εισαγωγές την ημέρα. Όπως τόνισε η λοιμωξιολόγος, η πληρότητα στις απλές κλίνες covid ανέρχεται στο 53% ανά την επικράτεια.

Τέλος, η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο φαινόμενο συνεχιζόμενης διασποράς στους εργασιακούς χώρους. Όπως είπε, το γεγονός κάθε μέρα που βρισκόμαστε στη δουλειά μας με τους ίδιους ανθρώπους, μας δημιουργεί μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας.

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας, σημειώνοντας πως οι μισοί από αυτούς που νόσησαν, κόλλησαν από άτομα που είχαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που παραμένει επιβεβλημένο να τηρούμε την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

Από την πλευρά του, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως «Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει σταθεροποιηθεί στις 200 περίπου ανά ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να ξεκινήσει μία μείωση. Εντός του Μαρτίου αναμένουμε ύφεση.

Στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή μείωση. Τα μέτρα που ελήφθησαν λογικά θα επιταχύνουν τη μείωση. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε σταθεροποίηση και δεν φαίνεται να χρειάζονται νέα μέτρα.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση βλέπουμε στα άτομα 40-64. Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι που συναντιόμαστε χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκα. Να περιοριστούμε στη φούσκα επαφών».

Αν σου άρεσε κάνε