Στο «τραπέζι» η διπλή μάσκα

Στο «τραπέζι» η διπλή μάσκα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:22 Δημιουργία 19/02/21, 09:35

Στην απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας είναι στραμμένη η προσοχή, ύστερα από τη χθεσινή αύξηση ημερήσιων κρουσμάτων στα 1.400 και την εκτίναξη του αριθμού των διασωληνωμένων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι Ιωάννινα και Κάλυμνο οδεύουν προς σκληρό lockdown και πως σήμερα οι ειδικοί ενδεχομένως να προχωρήσουν σε σύσταση για χρήση διπλής μάσκας.

«Πρόσφατα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η διασπορά του ιού μπορεί να μειωθεί έως και κατά 96,5%, αν οι Αμερικανοί φορούσαν εφαρμοστά τις χειρουργικές μάσκες ή έναν συνδυασμό υφασμάτινης και χειρουργικής μάσκας» ανέφεραν οι NY Times σε εκτενές τους δημοσίευμα.

Υπέρμαχη της χρήσης διπλής μάσκας εμφανίστηκε και η Βάνα Παπαευαγγέλου πριν μερικές ημέρες τονίζοντας πως μελέτη δείχνει ότι η διπλή μάσκα προστατεύει σε ποσοστό 96%.

Ωστόσο, με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπ. Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε πως το θέμα της διπλής μάσκας είναι μία συζήτηση που «περισσότερο θα μπερδέψει» τους πολίτες.

Μιλώντας προχθές στον ΘΕΜΑ 104,6, ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά πως «έχει μια πολυπλοκότητα η διπλή, ως προς τη χρήση και εφαρμογή της».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκαν 1.400 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ 27 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 320 στις ΜΕΘ Covid όλης της χώρας.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 667 εντοπίζονται στην Αττική, με το κέντρο της Αθήνας αλλά και τον Πειραιά να «βράζουν» τις τελευταίες ημέρες. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, 176 κρούσματα εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 114 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και 143 στην περιφέρεια του Πειραιά.

Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες,, σε τριψήφιο νούμερο είναι και η Θεσσαλονίκη (160), ενώ 97 καταμετρήθηκαν στην Αχαΐα.

Για την Θεσσαλονίκη, ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι η σταδιακή αύξηση που δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα. Χθες, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, έδωσε νέα στοιχεία, τα οποία δείχνουν αυξητική τάση, που ωστόσο όπως τονίζουν, δεν είναι υπερβολικά ανησυχητική.

Οι τιμές της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.

«Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής έφτασε πλέον το 85%.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γιατρών, Ματίνα Παγώνη στο ΘΕΜΑ 104,6, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αυξήθηκε ποσοστιαία ως εξής: από 58% στις 22/1, σε 61% στις 29/1, και εν συνεχεία σε 62% στις 5/2, 83% στις 13/2 και στο 85%, με βάση τα δεδομένα ως το πρωί της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια σταδιακή άνοδος των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ καθώς πλέον ανέρχονται σε 320. Στις 4 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες πριν, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 249 και 300 το περασμένο Σάββατο, για να φτάσουν χθες τους 320.

Στο μεταξύ, τα κρούσματα της μετάλλαξης συνεχίζουν να αυξάνονται. Χθες ανακοινώθηκε πως το διάστημα 7 Ιανουαρίου -9 Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν 281, εκ των οποίων τα 269 αφορούν την βρετανική μετάλλαξη. Συνολικά έχουν ανιχνευτεί 779 κρούσματα μετάλλαξης, με τα 764 να αφορούν την βρετανική και τα 15 την νοτιοαφρικανική. Τα 15 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Αν σου άρεσε κάνε