Astrazeneca: Εμβολιασμοί κάτω των 65 και στην Ελλάδα - Έναρξη στις 12 Φεβρουαρίου

Astrazeneca: Εμβολιασμοί κάτω των 65 και στην Ελλάδα - Έναρξη στις 12 Φεβρουαρίου

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:13 Δημιουργία 05/02/21, 13:03

Η Ελλάδα ακολουθεί τελικά τις υπόλοιπες χώρες που έχουν «μπλοκάρει» το εμβόλιο της AstraZeneca για τους πολίτες άνω των 65 ετών, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε την χορήγηση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Στις 12 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ειδικά κέντρα, σύμφωνα με με απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού.

Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβάλουν αίτηση.

Στις 8 Φεβρουαρίου θα παραλάβουμε τις 410.000 δόσεις του εμβολίου.

«Η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας είναι το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγηθεί και στη χώρα μας, σε ηλικίες κάτω των 65 ετών», είχε επιβεβαίωσει νωρίτερα στον ΣΚΑΪ η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Σουηδία αποφάσισαν να μην χορηγήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών, ενώ το Βέλγιο και η Ιταλία μείωσαν και άλλο το ηλικιακό όριο θέτοντάς το στα 55 έτη.

Η Ελβετία , που δεν ανήκει στην ΕΕ, δεν έδωσε έγκριση στο εμβόλιο για καμία ηλικιακή ομάδα αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του εμβολίου.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Ινδία, το Μεξικό και η Αργεντινή, έχουν εγκρίνει τη χρήση του για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Αν σου άρεσε κάνε