Αθ. Εξαδάχτυλος: Σκληρά διλήμματα για την επιστροφή στην κανονικότητα

Αθ. Εξαδάχτυλος: Σκληρά διλήμματα για την επιστροφή στην κανονικότητα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:14 Δημιουργία 01/02/21, 15:10

Κόπωση και μυϊκούς πόνους ανέφερε σε συνέντευξή του ως βαρύτερα συμπτώματα κορονοϊού, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς και ο ίδιος αναρρώνει από την ασθένεια, έχοντας κάνει λήψη κολχικίνης.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως οι 10 ημέρες είναι 2 ημέρες χωρίς συμπτώματα για τους ανθρώπους που ανιχνεύονται θετικοί ενώ οι 14 ημέρες αφορούν τους ανθρώπους που είναι στενές επαφές.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως «Θα κάνω τεστ αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι αρνητικό γιατί πολλές φορές βλέπουμε σε ανθρώπους που έχουν περάσει covid το τεστ να κάνει πολύ καιρό για να αρνητικοποιηθεί, ενώ οι ίδιοι δεν μεταδίδουν από την 10η μέρα και μετά. Βέβαια με μάσκα και όλα τα απαραίτητα μέτρα θα κυκλοφορήσω».

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Εξαδάκτυλου, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ σκληρά διλήμματα το επόμενο χρονικό διάστημα, όσον αφορά το άνοιγμα ορισμένων οικονομικών κλάδων, ώστε να υπάρξουν εισοδήματα.

Τόνισε επίσης ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι 25 Ιανουαρίου η πορεία ήταν καθοδική και αργή, ενώ από τις 25 Ιανουαρίου παρατηρείτε μια αργή ανοδική πορεία.

Παράλληλα, επεσήμανε πως «δυστυχώς με την καθυστέρηση που έχουμε στους εμβολιασμούς και την αύξηση της μεταδοτικότητας των νέων στελεχών δεν πηγαίνουμε σε μια κατάσταση που γρήγορα θα μας απαλλάξει από τις δυσκολίες που βιώνουμε καθημερινά».

Όπως εξήγησε για τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι γνωστό ότι είναι πιο μεταδοτικά, ενώ σημείωσε ότι τα εμβόλια κατά πάσα πιθανότητα καλύπτουν την βρετανική μετάλλαξη, όμως υπάρχει μικρότερη κάλυψη για την μετάλλαξη της νότιου Αφρικής. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία όπως είπε είναι ακόμη ελλιπή για ασφαλή συμπεράσματα.

Δήλωσε όμως, πως αισιοδοξεί ότι με την αύξηση των εμβολιασμών και καθώς θα περάσουμε και αυτόν τον δύσκολο μήνα του χειμώνα, στο τέλος θα καταφέρουμε να ισορροπήσουμε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρο άνοιγμα των γυμνασίων-λυκείων, ο κ Εξαδάκτυλος είπε πως θα φανεί στην πορεία εάν ήταν η σωστή απόφαση ή όχι. Ωστόσο, θεώρησε πιθανό να κλείσουν και πάλι. Ταυτόχρονα, έκανε έκκληση προς μαθητές και εκπαιδευτικούς να διενεργούν τις απαραίτητες εξετάσεις, σε περίπτωση που νιώσουν την παραμικρή αδιαθεσία.

Αν σου άρεσε κάνε