Η Αττική στο «κόκκινο» και σε σκληρό lockdown

Η Αττική στο «κόκκινο» και σε σκληρό lockdown

ΕΛΛΑΔΑ UPD 07:57 Δημιουργία 29/01/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε πλήρη ανατροπή του σχεδιασμού που είχε γίνει από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της επιστροφής της χώρας σε μιας μορφής κανονικότητα, οδηγούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η ανάλυση των επιστημόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε χθες, θα εισηγηθεί σήμερα, Παρασκευή στην κυβέρνηση την αναβολή της έναρξης της δια ζώσης εκπαίδευσης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια (ήταν προγραμματισμένα να ανοίξουν την Δευτέρα) και το εκ νέου κλείσιμο του λιανεμπορίου και την εφαρμογή του συστήματος «παράδοση εκτός».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα δεδομένα που παρουσίασε στους επιστήμονες ο Εθνικός οργανισμός Δημόσιας υγείας (ΕΟΔΥ) για την επιδημία στη χώρα μας και ειδικά σε κάποιες περιοχές ήταν ανησυχητικά, με την Αττική να είναι η πρώτη και μεγαλύτερη περιφέρεια, όπου εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα.

Η Αττική θα χαρακτηριστεί «κόκκινη περιοχή» και με βάση τα όσα ισχύουν και τώρα στις «κόκκινες» περιοχές, δεν λειτουργούν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το λιανεμπόριο λειτουργεί με click away και ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, έχει δηλώσει ότι θα πράξει ό,τι συστήσουν οι ειδικοί, τόσο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την λειτουργία της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας το πρωί στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική».

«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε στέλνοντας το σχετικό μήνυμα ότι: «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».

Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι πολίτες στρέφουν την ελπίδα τους στο εμβόλιο. Δύο στους τρεις λένε ότι θα κάνουν το εμβόλιο και όσο περνά ο καιρός τα ποσοστά θετικής αντιμετώπισης του εμβολιασμού αυξάνονται. Σημαντικό πρόβλημα θεωρούν οι πολίτες την πανδημία και σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis (για λογαριασμό του MEGA)

Το ποσοστό είναι μάλιστα διευρυμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Σημαντικότερο πρόβλημα θεωρούν οι πολίτες την πανδημία και ακολούθως την οικονομία. Ως προς τον χρόνο εξόδου από την υγειονομική κρίση, η μεγάλη πλειοψηφία (55%) υπολογίζει ότι θα είναι απομακρυσμένος, μετά το 2021.

Στο πολιτικό πεδίο και ειδικότερα στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας το 60% των θετικών γνωμών. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται όχι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Φώφη Γεννηματά με 39% θετικές γνώμες και τρίτος ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 36% θετικές γνώμες και 62% αρνητικές.

Στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Metron η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, το ΚΙΝΑΛ 6,4%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 3,6% και το ΜέΡΑ25 2,4%. Τον Δεκέμβριο του 2020 η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είχε μετρηθεί στο 15,6%.

Αν σου άρεσε κάνε