Μειώνονται τα κρούσματα, οριακά το ΕΣΥ

Μειώνονται τα κρούσματα, οριακά το ΕΣΥ

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:43 Δημιουργία 07/12/20, 18:13

Για σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στην πλειονότητα των περιφερειών, αλλά ταυτόχρονα για διατήρηση της πίεσης στις ΜΕΘ, έκαναν λόγο οι ειδικοί κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Σημειώνεται πως στη σημερινή ενημέρωση δεν συμμετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επειδή τα καιρικά φαινόμενα στην Βόρεια Ελλάδα επιβάλλουν την παρουσία του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα είναι παρών στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου αφού ανέφερε τα εγχώρια ημερήσια δεδομένα, ανέλυσε το σκεπτικό γύρω από την εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα.

«Παρά την υποτονική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, εισηγηθήκαμε την αναβολή του ανοίγματος των σχολείων για δύο λόγους. Το πιο σημαντικό κριτήριο από την έναρξη της πανδημίας είναι η εικόνα στις ΜΕΘ και η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε. Έτσι οποιαδήποτε κινητικότητα εντός και εκτός των σχολείων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα», σημείωσε η ίδια.

«Αμφισβητήθηκε επίσης το όφελος του ανοίγματος των σχολείων αφού παρέμειναν 7 ημέρες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η απόφασή μας δεν αναιρεί τη θέση ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίξουν. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί άριστα, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την δια ζώσης εκπαίδευση. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση στα σχολεία, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για αυτό εισηγηθήκαμε το άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα», δήλωσε.

Αναφορικά με τον επερχόμενο μαζικό εμβολιασμό στην Βρετανία, τόνισε. «Δεν ξαφνιαζόμαστε από τις κινήσεις της Βρετανίας. Τα τελευταία 20 χρόνια είχαν κάνει κάτι ανάλογο σώζοντας τις ζωές πολλών μικρών παιδιών. Υπήρξε η πρώτη χώρα που εφάρμοσε μαζικό εμβολιασμό ενάντια στην μηνιγγίτιδα πριν αρκετά χρόνια. Οι Βρετανοί εμβολίασαν τότε το 80% των παιδιών και των εφήβων τους.

Το 2012, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκαν πάνω από 300 περιστατικά κοκκύτη, οι Βρετανοί εμβολίασαν όλες τις εγγύους σπάζοντας πολλά ταμπού. Εμβολιάστηκε το 78% των εγκύων που βρίσκονταν τότε στον τρίτο τους μήνα κύησης. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Οι Βρετανοί έχουν επιδείξει εγρήγορση, αυξημένα αντανακλαστικά, τόλμη και έχουν παρουσιαστεί πρωτοπόροι παγκοσμίως σε αυτό τον τομέα. Θα το πω ξανά, η εφαρμογή ενός μαζικού εμβολιασμού σώζει ζωές».

«Αναγνωρίζοντας την κούραση όλων μας, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, να μείνουμε πιστοί στα μέτρα, να προσέχουμε εμάς και τους γύρω μας. Ενας ασυμπτωματικός προσκεκλημένος σε ένα σπίτι αρκεί για να διασπείρει τη λοίμωξη σε όλο το νοικοκυριό. Μπορούν τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα καλύτερα της ζωής μας, πιο κλειστά και πιο οικογενειακά», επεσήμανε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι τα στοιχεία από την Ευρώπη δείχνουν ότι η πανδημία μπαίνει σε σχετική ύφεση.

«Στην Ευρώπη βλέπουμε ύφεση κρουσμάτων και θανάτων. Στη Γαλλία υπάρχει σταθεροποίηση. Στη Γερμανία δεν υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας, αλλά μια σημαντική σταθερότητα στα κρούσματα. Στο Η.Β η υπάρχει σταθεροποίηση. Στην Ιταλία τα κρούσματα είναι υψηλά, όπως και στο προηγούμενο κύμα», τόνισε αρχικά.

Για τα ενεργά κρούσματα είπε ότι συνεχίζεται η υποχώρηση των ενεργών κρουσμάτων και το RT βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1», είπε.

«Μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι διαγνώσεις στις ηλικίες 40 με 65 και 65+ παραμένουν υψηλές. Στα παιδιά οι διαγνώσεις είναι αρκετά χαμηλές. Η βελτίωση του δεύτερου κύματος είναι πιο δύσκολη από το πρώτο κύμα. Η χαλάρωση των μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να φέρει έντονη πίεση στο σύστημα υγείας. Η επιδημία μπορεί να γίνει "εκρηκτική" ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε