Πτώση του δείκτη μετάδοσης μετά από 3 εβδομάδες lockdown

Πτώση του δείκτη μετάδοσης μετά από 3 εβδομάδες lockdown

ΕΛΛΑΔΑ UPD 21:10 Δημιουργία 30/11/20, 18:25

Τα πρώτα σημάδια μείωσης τόσο των κρουσμάτων όσο και του δείκτη μετάδοσης (Rt) μετά από τρεις εβδομάδες lockdown επιβεβαίωσαν οι η Βάνα Παπαευαγγέλου, Γκίκας Μαγιορκίνη και Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή, καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, όπου συμμετέχει και ο κ. Αρκουμανέας.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες από τις περιοχές της χώρας μας», δήλωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πλέον εμφανές ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους. «Το βλέπουμε από την κίνηση στους δρόμους», είπε.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν επιτέλους τη μείωση των κρουσμάτων, του δείκτη θετικότητας, αλλά και του δείκτη Rt που έχει πέσει κάτω από το 1 σε όλη τη χώρα», συνέχισε η λοιμωξιολόγος.

Αναφερόμενη στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, αλλά και τις ονομαστικές εορτές που ακολουθούν, η ίδια επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Κάνω έκκληση εορτάζοντες να τους ευχηθούμε σε όλους με ένα θερμό τηλεφώνημα».

Όπως τόνισε η ίδια, «συγχρωτισμός και συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια προς την δημόσια υγεία, τους συμπολίτες μας που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα».

Η λοιμωξιολόγος κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν όλους αυτούς τους ήρωες της πρώτης γραμμής και όλους αυτούς που κατά τη διάρκεια του lockdown δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και ζουν με την αγωνία της ανεργίας.

«Η επιτροπή θα εισηγηθεί προτάσεις για τυχόν άρση κάποιων μέτρων του lockdown», είπε και τόνισε πως βασικές παράμετροι είναι η μεγάλη διασπορά, αλλά και η πίεση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας.

«Η παρεϊστικη ζωή που όλοι από εμάς έχουμε συνηθίσει είναι εκτός πραγματικότητας», επεσήμανε. «Στόχος μας είναι να παραμείνουμε υγιείς σε μια άλλη κανονικότητα».

Μόνο ένα μητρώο καταγραφής κρουσμάτων

«Απαράδεκτα και κακόβουλα» χαρακτήρισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δύο μητρώα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού.

Όπως ξεκαθάρισε, υπάρχει μόνο ένα μητρώο καταγραφής. «Το μόνο που κάνουν αυτά τα δημοσιεύματα είναι να βλάπτουν» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα ίδια δημοσιεύματα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Όσα γράφτηκαν χθες, όλοι εμείς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας τα θεωρούμε παντελώς άδικα και παντελώς αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις και την επικοινωνία. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα».

«Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, απαιτούν από όλους προσήλωση στον στόχο και στο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, και πρόσθεσε: «Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονές του, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοί του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας. Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα, αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες για τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, και προφανώς με πολιτική στόχευση».

«Η ουσία είναι μία: Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Είναι ώρα μάχης για όλους και εμείς όλοι στην Πολιτική Προστασία το ξέρουμε και όλοι μαζί, μαζί με τον ΕΟΔΥ, μαζί με το υγειονομικό προσωπικό, μαζί με το υπουργείο Υγείας, όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής συνεχίζουμε», κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς.

«Το βέβαιο είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο, πολλούς μήνες μπροστά μας και δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ, από τον οποίο και ενημερώνεται για τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμώντας διάφορους δείκτες και παραμέτρους και αναλύοντας τις τάσεις της πανδημίας ανά περιοχή και ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με το μοναδικό εθνικό μητρώο covid-19 που έχουμε", ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολίασε ότι «η συλλογή,υποβολή και παρουσίαση στοιχείων σε καθημερινή βάση αποτελεί μια τιτάνια επιστημονική προσπάθεια, η οποία είναι κομμάτι της αλυσίδας της ιατρικής φροντίδας στην οποία συμμετέχουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές οι εργαστηριακοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα , πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο ένα και μοναδικό μητρώο ασθενών covid-19».

Αν σου άρεσε κάνε