Μόνο 1 κενή ΜΕΘ για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Μόνο 1 κενή ΜΕΘ για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

ΕΛΛΑΔΑ Δημιουργία 23/11/20, 12:52

Ακόμα τραγικότερη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Covid-19 στο εθνικό σύστημα υγείας αναμένεται η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, με τις αντοχές του ΕΣΥ απέναντι στη νόσο να λιγοστεύουν επικίνδυνα.

Χαρακτηριστικό είναι πως στη Θεσσαλονίκη, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στην Ελλάδα, υπάρχει σήμερα μόνο 1 κενή κλίνη ΜΕΘ, ενώ στην Αττική οι διαθέσιμες κλίνες ανέρχονται σε 44.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώνονται οι εργασίες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου στήνεται ένα κινητό νοσοκομείο στο πάρκινγκ.

Στο ΑΧΕΠΑ, καλυμμένες είναι και οι 44 κλίνες ΜΕΘ COVID. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει και η μεταφορά ασθενών με κορονοϊό στις δύο ιδιωτικές κλινικές που έχουν επιταχθεί.

Προηγουμένως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, είχε επισημάνει εκ νέου την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης. «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του, με τις εισαγωγές να είναι περισσότερες, καθημερινά, από τα εξιτήρια. «Πρέπει να συζητήσουμε τι πήγε λάθος και δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα της πανδημίας» τόνισε

Όπως είπε, «δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν προβλέφθηκε ο μηχανισμός ανίχνευσης του κρούσματος κορονοϊού εκείνου που δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αψηφά τον κίνδυνο για τον ίδιο και τους άλλους. Και αυτά κανένα δείγμα δεν τα δείχνει».

Και συνέχισε: «Η Επιτροπή, που βασίζεται σε δείγματα, εμάς στην ουσία μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόβλεψε αυτό το σφοδρό κύμα. Ο ιός υπήρχε, έκανε τη δουλειά του, δεν μπορέσαμε να τον ανιχνεύσουμε και αύξησε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, «φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία. Εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα».

Αν σου άρεσε κάνε