Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Στο 2 ο RT

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Στο 2 ο RT

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:39 Δημιουργία 16/11/20, 13:21

Ισχυρή πίεση δέχονται τις τελευταίες ώρες οι κλινικές και οι ΜΕΘ CoViD-19 της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iatronet, οι διοικήσεις των νοσοκομείων μετατρέπουν συνεχώς χώρους, όπως χειρουργικές αίθουσες, θαλάμους, καρδιοχειρουργικές μονάδες, σε ΜΕΘ προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες

Το Σάββατο, εφημέρευσαν το "Γ. Γεννηματάς" και το ΑΧΕΠΑ, ενώ χθες εφημέρευσε το "Παπαγεωργίου".

Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), η εικόνα ανά νοσοκομείο έχει ως εξής:

  • "Γ. Γεννηματάς": Εισήχθησαν 30 ασθενείς με κορωνοϊό και 21 ύποπτα κρούσματα. Νοσηλεύονται 56 θετικοί στον ιό ασθενείς και 21 ύποπτα. Δόθηκαν επιπλέον 6 κλίνες στη ΜΕΘ (χειρουργικές αίθουσες) και εισήχθησαν 12 διασωληνωμένοι (διαθέτει 16 κλίνες).
  • ΑΧΕΠΑ: Εισήχθησαν 70 ασθενείς με κορωνοϊό και νοσηλεύονται συνολικά 270 ασθενείς. Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 34 διασωληνωμένοι (διαθέτει 37 κλίνες).
  • "Παπαγεωργίου": Μία στις τρεις εισαγωγές αφορά ασθενείς με κορωνοϊό. Ξεκίνησε την εφημερία με 26 διασωληνωμένοιυς και μέχρι το βράδυ είχαν φτάσει τους 31.

Η γενική ΜΕΘ μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορωνοϊού και γέμισε αμέσως, με 26 εισαγωγές.

Πάνω από 3.000 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Ελλάδας με κορονοϊό, όπως ανέφερε σε εκπομπή του υ ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας - Πειραιά, ενώ σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, υπογράμμισε πως ο δείκτης R έχει περάσει το 1 «και πάει προς το 2».

Η κα Παγώνη τόνισε ότι στην Αττική και στις άλλες πόλεις πλην της Θεσσαλονίκης αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο (21/11) καθώς θα έχει περάσει ένα 15νθήμερο από την εφαρμογή των νέων μέτρων. Η σταθεροποίηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί για 3 με 4 ημέρες και το παραπάνω Σάββατο (28/11) να ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Παγώνη, η Θεσσαλονίκη, είναι μια περίπτωση ιδιαίτερη και χρειάζεται πιο πολύ χρόνο καθώς συγκριτικά με τον πληθυσμό της, τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά. Συνεπώς η τάση σταθεροποίησης θα ξεκινήσει μαζί με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, παρότι ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα.

Έκκληση για βοήθεια έκανε ο διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός λέγοντας: «Καθημερινά αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε κρεβάτια, όχι μόνο εντατικής αλλά και κρεβάτια για ασθενείς με ήπιο κορωνοϊό. Οι εισαγωγές αυξάνονται τις τελευταίες εφημερίες. Πριν μια βδομάδα, είχαμε 12-15 περιστατικά την ημέρα, τώρα αυτά έχουν διπλασιαστεί. Κρεβάτια βρίσκουμε καθημερινά, έχουμε συμπτύξει τις κλινικές του νοσοκομείου, ευτυχώς έχουμε και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που έχει πολλά κρεβάτια. Μας βοηθούν και οι ιδιωτικές κλινικές. Οι δύο μονάδες που είχαμε, μετετράπησαν σε Covid, οπότε μεταφέραμε ασθενείς που έπρεπε να νοσηλεύονται εδώ σε ιδιωτικές κλινικές. 20 κλίνες ΜΕΘ έχουμε που είναι κατειλημμένες. Αρκετοί παίρνουν εξιτήριο. Από αυτούς που έρχονται, αυτοί που φεύγουν είναι λιγότεροι. Επομένως χρειαζόμαστε καινούργια κρεβάτια. Υπάρχει ένας σχεδιασμός από την υγειονομική περιφέρεια. Σήμερα θα ανοίξουν στην Καρδίτσα 4 καινούργιες κλίνες, εμείς θα ανοίξουμε άλλες 4, στη Λαμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουν άλλες πέντε»

Με πληροφορίες από: Iatronet, euro2day

Αν σου άρεσε κάνε