Στο pick του δεύτερου κύματος: 250 θάνατοι στην εβδομάδα

Στο pick του δεύτερου κύματος: 250 θάνατοι στην εβδομάδα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:17 Δημιουργία 13/11/20, 19:09

Είμαστε στο pick του δεύτερου κύματος, διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ για το εμβόλιο, απαιτείται σοβαρότητα από όλους, πιστή τήρηση των μέτρων και όχι εφησυχασμός.

Αυτά είναι τα μηνύματα που εστάλησαν κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη της Παρασκευής.

Από την πλευρά της, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε στη δημοσιότητα τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία είναι ενδεικτικά της κρισιμότητας της κατάστασης και του εξαιρετικά δύσκολου διαστήματος, που ακολουθεί.

Σύμφωνα με την ίδια, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα καταγράφτηκαν συνολικά 250 θάνατοι, με έναν μέσο όρο για τις 7 ημέρες στους 39 νεκρούς την ημέρα.

«Όμως, η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα», εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.Παπαευαγγέλου: Μάλλον είμαστε στο πικ του δεύτερου κύματος

Η ίδια τόνισε ότι η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη.

Όπως υπογράμμμισε, παραμένει ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Αττική με 697 κρούσματα, και στη Θεσσαλονίκη που καταγράφει 725. Επιπλέον, Λάρισα (197), Πέλλα (148) και Μαγνησία (103) σημειώνουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως είπε, το δεύτερο κύμα έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επεσήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα».

«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο pick αυτού του δεύτερου κύματος», δήλωσε.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στο σύστημα υγείας, τόνισε πως η διάμεση ηλικία των ασθενών Covid είναι τα 40 έτη, αφού μεγάλος όγκος θετικών στον κορoνοϊό στη χώρα μας είναι ηλικίας 15-55. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο μέρος των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, αλλά και αρκετοί ασθενείς με κορωνοϊό άνω των 60 νοσηλεύονται.

Παρατήρησε πως υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Ωστόσο, όπως είπε, επειδή έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα, αναμένουμε αύξηση των νοσηλευομένων τις επόμενες εβδομάδες.

Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, επισήμανε και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με τη συγκομιδή της ελιάς.

Η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος σημείωσε πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταθερή βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα από τα αυστηρότερα μέτρα για το lockdown, ωστόσο αυτό χρειάζεται χρόνο. Οι συνάνθρωποί μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, πιθανότατα μολύνθηκαν πριν από έναν μήνα, σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ο χρόνος νοσηλείας

Όπως είπε, έχουμε κατά μέσο όρο 350 νοσηλείες την ημέρα, η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και η διάρκεια στις ΜΕΘ είναι 11 μέρες. Χρειάζονται 15 με 20 μέρες από το Lockdown για να υπάρξει μείωση των θανάτων. Αργότερα, ωστόσο, σε ερώτηση δημοσιογράφου, η παιδίατρος τόνισε πως το σύστημα «ακορντεόν» με το διαδοχικό κλείσιμο και άνοιγμα της αγοράς είναι στο τραπέζι, σε περίπτωση ανάγκης.

Η λοιμωξιολόγος κάλεσε κάθε πολίτη να επιλέξει τη δική του «φούσκα», τους 2-3 συνανθρώπους που θέλει να περάσει την καραντίνα μαζί, και να περιορίσει έτσι τις μετακινήσεις, προκειμένου να αποδώσουν τα μέτρα του lockdown.

Σύμφωνα με την επιτροπή για τον κορονοϊό, μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει. Τις πρώτες 7-10 μέρες θα έχουμε μια αύξηση, κάτι που παρατηρούμε αυτές τις ημέρες. Αναμένουμε μείωση των νέων εισαγωγών στις επόμενες δύο εβδομάδες και πιθανότατα αργότερα να δούμε λιγότερους διασωληνωμένους και ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Στοίχημα ο περιορισμός των μετακινήσεων

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες, σημείωσε και επισήμανε πως για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.

Υπενθύμισε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.

Κατά αντιστοιχία, επεσήμανε, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.

Διευκρίνισε εκ νέου ότι η παράδοση κατοίκων (delivery) θα επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Αν σου άρεσε κάνε