Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου οι εγκρίσεις στα εμβόλια - Σε προτεραιότητα οι υγειονομικοί

Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου οι εγκρίσεις στα εμβόλια - Σε προτεραιότητα οι υγειονομικοί

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:32 Δημιουργία 27/10/20, 09:28

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν λάβει έγκριση ορισμένα εκ των εμβολίων κατά του κορονοϊού, με τους υγειονομικούς να βρίσκονται σε θέση προτεραιότητας όσον αφορά τη χρήση τους.

Αυτό τόνισε ο ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης. Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος, προκειμένου να επιτευχθεί συνολική ανοσία. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει πως τα μέτρα δημόσιας υγείας -που παράλληλα θα βοηθήσουν και σε άλλα νοσήματα, όπως η γρίπη- θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και το 2021.

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στην πίεση, που δέχονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, με ενδεικτικό παράδειγμα την Αττική όπου, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, έχει ήδη καλυφθεί το 70% με 75% των ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν αποκλείεται να δούμε αυτή την βδομάδα πάνω από 1000 κρούσματα, ενώ ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές κοντεύουν τους 1.000, τη στιγμή που στα Γιάννενα υπάρχει πίεση και στις κλινικές covid (όχι στις μονάδες).

«Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, ενώ υπογράμμισε πως τώρα αυτή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, παρόλο που υπάρχει καλύτερη προετοιμασία πλέον.

Σχετικά με τα μέτρα, ο κ. Γώγος υπογράμμισε πως αν ο σχεδιασμός δεν αποδώσει, δεν είναι απίθανο το lockdown και πως αν ξεπεραστούν τα 2.000 κρούσματα την ημέρα, τότε θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Ωστόσο, ανέφερε πως τα τωρινά μέτρα είναι ικανοποιητικά. «Η γενική τήρηση της μάσκας θα αλλάξει τον αριθμό των κρουσμάτων», σημείωσε.

Επιπλέον, o καθηγητής τόνισε υπάρχει το σενάριο ότι έρχεται τώρα μεγάλο κύμα, ενώ επεσήμανε ότι η τηλεργασία πρέπει να αυξηθεί για να μην κυκλοφορεί πολύς κόσμος έξω, δηλαδή το 50% να γίνει 70 ή και 80%.

Αν σου άρεσε κάνε