Λέσβος: Βρέθηκε λύση στα χιλιάδες κυβικά υπολειμμάτων των προσφυγικών ροών

Λέσβος: Βρέθηκε λύση στα χιλιάδες κυβικά υπολειμμάτων των προσφυγικών ροών

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:58 Δημιουργία 21/10/20, 19:47

Λύση για τη διάθεση των χιλιάδων κυβικών πλαστικού και υπολειμμάτων των προσφυγικών ροών στη Λέσβο, φαίνεται να βρέθηκε τις τελευταίες μέρες, καθώς όπως έγινε γνωστό, έχει εγκριθεί αίτηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για χρηματοδότηση του έργου «Υπηρεσία Τελικής Διάθεσης Αποβλήτων Ναυτιλιακού Εξοπλισμού των προσφυγικών ροών του Δήμου Δυτικής Λέσβου».

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει το ποσό των 210.873 ευρώ ενώ ο εκτιμώμενος χρόνος είναι 40 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το πρόβλημα που εδώ και 5 χρόνια έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις δημιουργώντας μία οικολογική βόμβα και εκτοξεύοντας στα ύψη τους προυπολογισμούς για την αποκομιδή τους, εντοπίζεται κυρίως στη μεγάλη ποσότητα σωσιβίων (16.000 κυβικά) που είχαν συσσωρευτεί στις ακτές από την έναρξη των προσφυγικών ροών το 2015 και είχε εναποτεθεί στην χωματερή του Μολύβου.

Ωστόσο, ο όγκος των αποβλήτων αφορά εκτός από σωσίβια, κουβέρτες αλλά και υπολείμματα πλωτών σκαφών.

Η μελέτη που εκπόνησε ο δήμος Δυτικής Λέσβου για το έργο αφορά:

  • στον τεμαχισμό των ναυτιλιακών αποβλήτων και
  • στη φορτοεκφόρτωση, μεταφορά και διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων στον αδειοδοτημένο χώρο υγειονομικής ταφής της Λέσβου.

Η δημοτική αρχή απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο για τη συμβολή του στην εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

«Με την ολοκλήρωση του έργου, το νησί θα απελευθερωθεί από τόνους πλαστικού κυρίως από τα σωσίβια των προσφύγων και των μεταναστών που είναι κατασκευασμένα από υλικό που δεν μπορεί ούτε να καταστραφεί, ούτε και να ανακυκλωθεί» επισημαίνεται στην επιστολή.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ η εκπόνηση της μελέτης έγινε από τον δήμο Δυτικής Λέσβου υπό την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Πηγή: Έθνος

Αν σου άρεσε κάνε