Κορονοϊός: Στα ύψη τα κρούσματα στην Αττική - Μάσκες παντού ζητούν οι επιστήμονες

Κορονοϊός: Στα ύψη τα κρούσματα στην Αττική - Μάσκες παντού ζητούν οι επιστήμονες

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:19 Δημιουργία 09/10/20, 12:03

Με τον αριθμό των διασωληνωμένων να έχει φτάσει τα επίπεδα Απριλίου, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας στην Αττική.

Τη σημασία της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην πρωτεύουσα, τονίζει η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, σε συνένετευξή της στο Mega.

«Η Αττική είναι από το πορτοκαλί στο κόκκινο. Είναι πολλές μέρες με αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων. Οι υφέσεις στα κρούσματα είναι τα Σαββατοκύριακα. Από τη στιγμή που έχουμε τόσα κρούσματα στην Αττική και δεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων εδώ και 20 μέρες, θα έπρεπε ήδη η μάσκα να χρησιμοποιείται και στους εξωτερικούς χώρους» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ λόγο έκανε και για το πρόβλημα των ΜΜΜ λέγοντας: «Πρέπει να αυξηθούν οπωσδήποτε τα δρομολόγια, αλλά και να γίνει έλεγχος πόσα άτομα μπορούν να μπαίνουν σε κάθε λεωφορείο».

Σε ότι αφορά στις διασωληνώσεις, η κ. Παγώνη δήλωσε: «Στις 5 Απριλίου είχαμε 93 διασωληνωμένους. Και χθες είχαμε 91. Αυξάνεται συνέχεια ο αριθμός των διασωληνώσεων. Και οι νέοι μας να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν ηλικίες». Ακόμα, επισήμανε ότι το σύστημα Υγείας χρειάζεται κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ έκανε λόγο πως πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. «Πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Οι υγειονομικοί μπορεί να αρρωστήσουν. Έρχονται δύσκολοι μήνες».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, τα κρούσματα μπορούν πολύ εύκολα να φτάσουν τα 500 και τα 600 την ημέρα ενώ τόνισε πως αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα.

Ωστόσο ο καθηγητής διαβεβαίωσε πως στη χώρα μας δε θα δούμε εικόνες Ιταλίας καθώς θα ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και υπογράμμισε πως η καθολική χρήση μάσκας, με σοβαρή εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σε μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης σχολίασε πως τα μέτρα εστίασης είναι λιγότερο αποτελεσματικά από το «μάσκα παντού».

Αν σου άρεσε κάνε