Επαναπατρίστηκαν 5 αρχαία νομίσματα - Είχαν εξαχθεί από σπείρα αρχαιοκαπηλίας

Επαναπατρίστηκαν 5 αρχαία νομίσματα - Είχαν εξαχθεί από σπείρα αρχαιοκαπηλίας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:41 Δημιουργία 05/10/20, 17:26

Την επιστροφή στην Ελλάδα 5 σπάνιων, αργυρών νομισμάτων, τα οποία είχαν «κλαπεί» από σπείρα αρχαιοκάπηλων και επρόκειτο να δημοπρατηθούν σε μεγάλους οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης, πέτυχαν οι ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν στατήρα Λίνδου του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ., ένα οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, με χρονολογία κοπής γύρω στα 480-460 π.Χ., και έναν στατήρα Ήλιδας του 328 π.Χ. περίπου.

Τα νομίσματα παραδόθηκαν από τις βαυαρικές αστυνομικές Αρχές στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο και μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα, φυλάσσονται στο Νομισματικό Μουσείο.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω σπείρα με κύρια δράση της την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, είχε απασχολήσει πολύ την ΕΛΑΣ έως και την εξαρθρωσή της τον Οκτώβριο του 2016, καθώς επρόκειτο για διεθνές κύκλωμα του οποίου η έδρα βρισκόταν στην Ελλάδα, λόγω καταγωγής και του «αρχηγού» της.
Μεταξύ άλλων είχαν κατασχεθεί, εντός Ελλάδας, 126 αρχαία αντικείμενα και 2.024 νομίσματα, ενώ τον Μάρτιο του 2017 επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία 33 αγγεία Μυκηναϊκής εποχής, 600 αρχαία νομίσματα και άλλα αρχαία αντικείμενα διαφόρων εποχών, τα οποία οι αρχαιοκάπηλοι είχαν εξαγάγει παρανόμως από τη χώρα.

Αν σου άρεσε κάνε