Πρωτοδικείο: Απόφαση-σταθμός για διατροφή εγγονιών στους παππούδες

Πρωτοδικείο: Απόφαση-σταθμός για διατροφή εγγονιών στους παππούδες

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:59 Δημιουργία 23/09/20, 12:28

Απόφαση «σταθμός» σύμφωνα με την οποία, ο παππούς και η γιαγιά υποχρεούνται να αναλάβουν το ρόλο του διαζευγμένου γονέα στη διατροφή του ανήλικου εγγονιού τους, πάρθηκε πρόσφατα από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η υπόθεση που αφορούσε σε μητέρα ανήλικου τέκνου του οποίου ο πατέρας δεν είχε αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να συνεισφέρει οικονομικά, έφτασε στις αίθουσες των δικαστηρίων, με το Πρωτοδικείο να ορίζει στον παππού της πατρικής οικογένειας και αφού έλαβε υπόψιν και την οικονομική κατάσταση του ιδίου, το ποσό των 120 ευρώ μηνιαίως για τη διατροφή του παιδιού, παρά την απαίτηση της μητέρας για 400 ευρώ ποσό που θα κάλυπτε βασικές ανάγκες όπως ένδυση, διατροφή, εκπαίδευση, ιατρική παρακολούθηση, ψυχαγωγία κ.α.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης, «η υποχρέωσή τους είναι κατ’ ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλον. Δεν αποκλείεται, επί περισσοτέρων υποχρέων κατ’ ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλαδή να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα»

Όσο αφορά στη μητέρα του ανήλικου τέκνου, το δικαστήριο έκρινε πως «Η προσωπική εργασία της αιτούσας στην οικία και στην επίβλεψη του ανηλίκου καθώς και η παροχή τροφής σε αυτό, αποτελούν υπηρεσίες που συνδέονται με τη συνοίκηση και αποτιμώνται χρηματικώς».

Αν σου άρεσε κάνε