Φρακάρουν τα νοσοκομεία με τον Covid-19 σε επικίνδυνη έξαρση

Φρακάρουν τα νοσοκομεία με τον Covid-19 σε επικίνδυνη έξαρση

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:38 Δημιουργία 23/09/20, 10:32

Σε αυξημένη επαγρύπνηση είναι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι της χώρας μας για την σταθερά αυξητική τάση, που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού.

Μάλιστα, για την Αττική έχει σημάνει ήδη πορτοκαλί συναγερμός, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αν η κυκλοφορία του ιού συνεχίσει να εντείνεται μέχρι το τέλος του μήνα, τότε η πρωτεύουσα θα εισέλθει σε καθεστώς 15νθήμερου lockdown.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της Αττικής, όπου εντοπίζονται παραπάνω από τα μισά κρούσματα, που ανακοινώνονται ημερησίως και τα οποία επιμένουν να κινούνται σε τριψήφια νούμερα και πλέον να ξεπερνούν τα 300.

Την ίδια ώρα, οι ΜΕΘ έχουν καλυφθεί στο 70%, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως το σύστημα Υγείας πιέζεται επικίνδυνα. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι εισηγήσεις στην κυβέρνηση αφορούν την επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών άμεσα, προκειμένου να προλάβουμε τον χειμώνα, όταν ο κορονοϊός θα συμπέσει με την εποχική γρίπη κι άλλους ιούς, που θα κυκλοφορούν, ενώ ο συνωστισμός πλέον θα καταγράφεται σε εσωτερικούς χώρους.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορονοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.

«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19», είπε η ίδια.

«Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κυρία Παγώνη.

Εξήγησε ότι η τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης με αντικείμενο τη σημερινή καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα Νοσοκομεία της Αττικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης και ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός.

Αν σου άρεσε κάνε