Σήμα SOS για το σύστημα Υγείας!

Σήμα SOS για το σύστημα Υγείας!

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:45 Δημιουργία 22/09/20, 08:57

Την πιεστική κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας, τη στιγμή που αυξάνονται σταθερά τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με επίκεντρο την Αττική, επεσήμανε η Mίνα Γκάγκα, λοιμωξιολόγος, Συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο», ανέφερε η κυρία Γκάγκα.

«Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση», είπε η λοιμωξιολόγος και πρόσθεσε ότι «το σύστημα υγείας πιέζεται».

Σχετικά με το εύρος των ηλικιών των νοσηλευομένων, η ίδια σημείωσε πως υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στις ηλικίες 20-40, αλλά και ηλικιωμένοι έως και 91 ετών. Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που δεν αποτελούν πάντως την πλειονότητα των αρρώστων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μία μονάδα έχει οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί από τους αρρώστους που νοσηλεύονται, δεν πίστευαν στην ύπαρξη του ιού.

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, τόνισε πως αν τα τηρήσουμε, ίσως να αποφύγουμε το lockdown.

«Σημαντική είναι η χρήση μάσκας, τα ανοιχτά παράθυρα σε χώρους με συνωστισμό, ακόμη να μην φωνάζουμε όταν είμαστε με πολύ κόσμο, για να αποφεύγουμε την πολύ δυνατή αναπνοή που εκσφενδονίζει σωματίδια. Όχι συγκεντρώσεις σε πλατείες, ενώ προσοχή χρειάζονται τα μέσα μεταφοράς», πρόσθεσε.

«Εάν προσέχουμε, η πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό είναι ελάχιστη», σημείωσε η κυρία Γκάγκα και τόνισε ότι αν οι πολίτες δεν τηρήσουν τους περιορισμούς και τα πράγματα γίνουν δραματικά τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Αν σου άρεσε κάνε