Τι πρέπει να κάνουν γονείς και καθηγητές, σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα σε σχολείο

Τι πρέπει να κάνουν γονείς και καθηγητές, σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα σε σχολείο

ΕΛΛΑΔΑ Δημιουργία 16/09/20, 17:03

Αναλυτικές οδηγίες έχει δώσει ο ΕΟΔΥ για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ένα κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή η σε καθηγητή, είτε αυτός η αυτή εμφάνισε τα συμπτώματα μέσα στο σχολείο ή στο σπίτι.

Σημειώνεται πως οι οδηγίες έρχονται μετά από το κλείσιμο των πρώτων σχολικών μονάδων εξαιτίας κρουσμάτων της νόσου (6 σχολεία έχουν κλείσει μέχρι στιγμής).

Αναλυτικά, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ:

Διαχείριση παιδιού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη κορονοϊού:

- Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη κορονοϊού εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

- Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη κορονοϊού όταν είναι στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω:

- Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού.

- Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

- Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

- Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και –σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων– ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

- Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

- Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.

- Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Αν σου άρεσε κάνε