Σε σκηνές οι 3.5000 άστεγοι μετανάστες στη Μόρια

Σε σκηνές οι 3.5000 άστεγοι μετανάστες στη Μόρια

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:25 Δημιουργία 09/09/20, 14:15

Σε σκηνές θα μεταφερθούν οι 3.500 άστεγοι μετανάστες, ύστερα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας αργά χθες τη νύχτα.

Οι υπόλοιποι από το σύνολο των 13.000 θα παραμείνουν στις σκηνές, όπου διέμεναν γύρω από το ΚΥΤ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευης, στις 6 το απόγευμα αναμένονται ανακοινώσεις, σημειώνοντας πως «όλα τα επανεξετάζονται υπό τις νέες συνθήκες».

Έως τώρα δεν υπάρχει ένδειξη για απώλεια ανθρώπινης ζωής, ενώ τα αρχεία και δεδομένα που φυλάσσονταν στον χώρο έχουν καταστραφεί.

Προτεραιότητα, όπως σημειώθηκε, αποτελούν τα 408 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που καταβάλλεται προσπάθεια να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, ενώ είναι πολύ πιθανό εντός της ημέρας να μετακινηθούν και οι ευάλωτοι πληθυσμοί σε ασφαλείς χώρους.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως η πυρκαγιά προκλήθηκε από επεισόδια που ξέσπασαν λόγω δυσαρέσκειας για τα μέτρα περιορισμού λόγω κορονοϊού, αρχικά περιμετρικά και τελικά εντός του Κέντρου, ενώ σημείωσε πως βρίσκεται σε ισχύ περιορισμός μετακίνησης από το ΚΥΤ στο κέντρο του νησιού, κάνοντας λόγο για «μείζονα ανθρωπιστική κρίση».

Σημειώνεται πως η κατάσταση στο νησί είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να ζητούν την άμεση αποχώρηση τους από τη Λέσβο, ενώ οι κάτοικοι του νησιού ανησυχούν για την εξάπλωση του κορονοϊού, μετά και από τα 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα στο ΚΥΤ.

Κοντά στη Μόρια βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας, αποτρέποντας τους αιτούντες άσυλο από το να πλησιάσουν την πόλη της Μυτιλήνης.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια «μείζονα ανθρωπιστική κρίση» και «γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αντιμετώπιση μιας πολύ δυσχερούς κατάστασης». Υπογράμμισε πάντως ότι «βάσει όλων των πληροφοριών από το πεδίο δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής».

Σχετικά με τις πυρκαγιές ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης περιέγραψε ότι «ξεκίνησαν σε χώρους περιμετρικά του ΚΥΤ και στη συνέχεια εντοπίστηκαν νέες εστίες εντός του κέντρου», καθώς και ότι «όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε ως αποτέλεσμα δυσαρέσκειας κάποιων φιλοξενούμενων του ΚΥΤ λόγω της επιβαλλόμενης απομόνωσης». Ο κυβερνητικός μηχανισμός «ενεργοποιήθηκε άμεσα, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», είπε και συμπλήρωσε ότι «προέχει η συντονισμένη δράση στο πεδίο και όχι οι ατέρμονες συζητήσεις για τις συνθήκες του συμβάντος». Για το αν οι φωτιές «ήταν οργανωμένη ενέργεια μέσα στο ΚΥΤ, η αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Το ΚΥΤ «έχει ολοσχερώς καταστραφεί», σημείωσε ο ίδιος και περιέγραψε ότι κατά βάση έχουν καταστραφεί τα κτίρια παροχής υπηρεσιών μέσα στο ΚΥΤ, μεταξύ των οποίων και η Υπηρεσία Ασύλου, όπου ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι τα αρχεία της Υπηρεσίας έχουν υποστεί τις συνέπειες της πυρκαγιάς». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτή είναι μια πρόσθετη πρόκληση, την οποία όμως θα αντιμετωπίσουμε».

«Πρώτη και απόλυτη» προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελούν τα 408 ασυνόδευτα παιδιά, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, τα οποία «είναι προστατευμένα, ήδη σε ασφαλείς ζώνες και περιοχές είτε σε ξενοδοχεία στο νησί», καθώς και οι ευάλωτοι «οι οποίοι επίσης θα μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους».

Για τα ασυνόδευτα η Ειδική Γραμματέας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, διευκρίνισε ότι η μεταφορά τους στην ενδοχώρα «θα ξεκινήσει σήμερα, ενδέχεται και να ολοκληρωθεί σήμερα». Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν «σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ενδοχώρα», ενώ στη συνέχεια «όποια παιδιά προτεραιοποιούνται για μετεγκατάσταση θα μεταβούν στις δομές που έχουμε γι αυτό το σκοπό και τα υπόλοιπα θα μπουν σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε ενέργειες διεθνούς ενημέρωσης για την κατάσταση. Εκτός από την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήδη δηλώσεις συμπαράστασης έχουν κάνει οι ομόλογοί του της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής ενημέρωση από το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στη Λέσβο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Μετανάστευσης και Εσωτερικών και από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Αν σου άρεσε κάνε