Κορονοϊός: SOS για τις κλειστές δομές

Κορονοϊός: SOS για τις κλειστές δομές

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:58 Δημιουργία 03/09/20, 10:56

Στους 278 έφθασαν οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς νωρίτερα σήμερα κατέληξαν άλλοι τέσσερις ασθενείς.

Πρόκειται για μια 94χρονη με υποκείμενα νοσήματα που κατέληξε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, μια 72χρονη με επίσης υποκείμενα νοσήματα που απεβίωσε στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, έναν 86χρονο που κατέληξε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και μία γυναίκα 100 ετών στο νοσοκομείο Παπανικολάου-πρόκειται για το 23ο θύμα από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι.

Ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν στους ειδικούς τα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας και τις κλειστές δομές με τα μέτρα σε αυτές τις δομές να αυστηροποιούνται και τους ελέγχους να αυξάνονται. Τα νεότερα περιστατικά σημειώθηκαν σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι και στο ΚΥΤ της Μόριας.

Πιο συγκεκριμένα, σε καραντίνα για 10 μέρες τέθηκε το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι έπειτα από τον εντοπισμό 19 συνολικά θετικών κρουσμάτων κορονοϊού- 18 ηλικιωμένων τροφίμων και ενός μέλους προσωπικού.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου ένας 40χρονος Σομαλός βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό σημάνοντας το συναγερμό στη Λέσβο και βάζοντας σε καραντίνα τη δομή.

Υπενθυμίζεται ότι το νησί βρίσκεται σε καθεστώς επιδημιολογικής επιτήρησης.

Σχολιάζοντας χθες το περιστατικό μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό «καταδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών». Σε σημερινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κρούσμα «δεν θα δημιουργήσει επιπλοκές» ενώ τόνισε ότι «το κρούσμα στη Μόρια θα αντιμετωπιστεί όπως τα κρούσματα σε Ριτσώνα και Χίο». Μιλώντας επίσης νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο διοικητής της Μόριας, Νίκος Μπαμπάκος, τόνισε ότι αυτά είναι τα προβλήματα των ανοιχτών δομών και υποστήριξε ότι έπειτα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν τεθεί σε απομόνωση δύο επαφές του 40χρονου Σομαλού. «Προσπαθούμε να τηρήσουμε όσο γίνεται δυνατό τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, καθώς υπάρχουν περίπου 13.000 άνθρωποι μέσα σε αυτό» δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι χθες προκλήθηκε αναστάτωση από την ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την προσωρινή διακοπή διενέργειας τεστ κορωνοϊού και την αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.Σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ, το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρί

Αν σου άρεσε κάνε