Η Αττική, «θύμα» του κορονοϊού

Η Αττική, «θύμα» του κορονοϊού

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:05 Δημιουργία 01/09/20, 09:02

Έντονη ανησυχία επικρατεί για τον συναγερμό που έχει σημάνει στην Αττική, στον απόηχο των κρουσμάτων των τελευταίων δύο ημερών.

Αν και σε γενικό επίπεδο καταγράφεται μείωση ως προς τις νέες μολύνσεις, εντούτοις η Αττική παραμένει στο «κόκκινο», με αρνητική πρωτιά.

Συγκεκριμένα, χθες, Δευτέρα πάνω από τα μισά κρούσματα που ανακοινώθηκαν, αφορούσαν περιπτώσεις της Αθήνας.

Από τα 183 κρούσματα, τα 107 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε παρατηρηθεί επιδημιολογική έξαρση το προηγούμενο διάστημα, ανακοινώθηκαν μόλις 9.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να χτυπούν το καμπανάκι για την επιστροφή των εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τους ασυμπτωματικούς νέους να εξελίσσονται στην ηλικιακή ομάδα της υπερμετάδοσης σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Πέρα από Αττική και Θεσσαλονική, ακολουθούν οι περιφέρειες Χαλκιδικής, Λέσβου, Κρήτης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Ζακύνθου και Κοζάνης.

Σημειώνεται πως από τα 107 κρούσματα της Αθήνας, τα 28 προέρχονται από μία δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στον Βύρωνα, η οποία έχει μπει σε καραντίνα.

Η νέα εστία εντοπίστηκε, καθώς ένα άτομο παρουσίασε συμπτώματα και μετά από τεστ που του έγινε, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στον κορονοϊό. Τα απαραίτητα τεστ έγιναν σε όλους τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους, ενώ η ιχνηλάτηση συνεχίζεται.

Πλέον, για 2 εβδομάδες αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στην δομή φιλοξενίας, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας, το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται κάθε 48 ώρες. Επίσης, η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας, θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτή, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Ανάλογα μέτρα αποφασίστηκαν για την μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που βρίσκεται στο Μοσχάτο Αττικής, μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν χθες. Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από χθες στις 18:00 και έως την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό της μονάδας.

Συναγερμός και στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, περιορισμένο lockdown αποφασίστηκε και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τα έκτακτα μέτρα ήρθαν μετά από σύσκεψη που έγινε με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης. Στο ίδιο καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.

Αν σου άρεσε κάνε