Χάλκη: Μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού - διάσωση 96 αλλοδαπών ναυαγών

Χάλκη: Μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού - διάσωση 96 αλλοδαπών ναυαγών

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:53 Δημιουργία 26/08/20, 18:47

Τουρκικές παρενοχλήσεις δέχθηκαν ελληνικά διασωστικά σκάφη ανοιχτά της Χάλκης χθές το απόγευμα, κατά τη διάρκεια διάσωσης 96 αλλοδαπών ναυαγών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό.

«Σε εξέλιξη από τις απογευματινές ώρες χθες βρίσκεται ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, σε θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 96 αλλοδαποί εκ των οποίων πέντε έχουν μεταφερθεί στην Κάρπαθο, 72 στη Ρόδο, ενώ 19 παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Με γνώμονα την τήρηση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι διασωθέντες σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποβάλλονται σε τεστ για τον Covid-19 και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο του νησιού», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγκαδιανό, πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις διάσωσης λόγω αρχικά του μεγάλου αριθμού διασωθέντων -μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, το σύντομο διάστημα που χρειάστηκε για την όλη επιχείρηση αλλά και το γεγονός πως το περιστατικό έλαβε χώρα και τις νυχτερινές ώρες. Μεταξύ των διασωθέντων, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και τρεις διακινητές, ενώ οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, η αυξημένη επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων που πραγματοποιείται από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και αφίξεων μεταναστών στα ελληνικά νησιά - μείωση κατά 95% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των οργανωμένων τουρκικών δικτύων για τη μεταφορά μεταναστών, ακόμα και με θαλαμηγούς κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις από τα τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα οποία περιπολούνται από την Ελληνική Ακτοφυλακή και της FRONTEX. Παρά τις μελετημένες ενέργειες των τούρκων διακινητών, η συνεργασία ελληνικών και ιταλικών αρχών έχει οδηγήσει στη σύλληψή τους σε πάνω από 25 περιπτώσεις, μόνο το τελευταίο 3μηνο.

Αν σου άρεσε κάνε