Μαγιορκίνης: Πιθανόν μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους εν μέσω δεύτερου κύματος

Μαγιορκίνης: Πιθανόν μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους εν μέσω δεύτερου κύματος

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:44 Δημιουργία 24/08/20, 13:33

Την ανησυχία του για το σταθερά αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων, εξέφρασε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην πρωινή εκπομπή του Mega, ενώ τόνισε πως βιώνουμε ήδη το δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Με τα νέα κρούσματα του Covid – 19 να αγγίζουν τα 284, εκ των οποίων τα 141 στην Αττική, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ενδεχόμενο επιπλέον περιοριστικών μέτρων.

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης, μίλησε για την πιθανότητα υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους: «Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους».

Σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο καθηγητής θεωρεί πως κατά 90% θα λάβει χώρα όπως ήταν προγραμματισμένη, για τις 7 Σεπτεμβρίου – εκτός αν υπάρξουν αλλαγές στην πορεία της νόσου, με αύξηση των διασωληνωμένων ή αύξηση της επιδημιολογικής κινητικότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, η έναρξη του σχολικού έτους μπορεί να παραταθεί κατά μια εβδομάδα ή να γίνει τμηματικό άνοιγμα. Όπως τόνισε όμως, «αυτά αποτελούν plan B και C».

Αναφορά έγινε και στα σημαντικά αυξημένα κρούσματα της Αττικής και στο ενδεχόμενο αυστηρότερης επιτήρησης, καθώς έτσι, θα μπορούσε να διπλασιαστεί η αποδοτικότητα οποιουδήποτε μέτρου.

Τέλος, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, εκτιμά πως κατά 80-90%, το Δεκέμβριο θα υπάρχει διαθέσιμο το εμβόλιο της Οξφόρδης για το κοινό.

Αν σου άρεσε κάνε