Επιστροφή στα θρανία: Οι οδηγίες ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς

Επιστροφή στα θρανία: Οι οδηγίες ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:33 Δημιουργία 08/05/20, 10:30

Σε λίγα 24ωρα από σήμερα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησαν χθες τρεις οδηγίες για τους γονείς των μαθητών, ενώ ανακοίνωσαν τους τηλεφωνικούς αριθμούς για ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση.

Σημειώνεται πως ατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έθεσε τους 10 απαράβατους όρους για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ δημιούργησε ειδικά checklist για τους μαθητές των σχολείων.

Οι 6 οδηγίες είναι οι εξής:

Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάς αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

Να μην βάζεις τα χέρια σου στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σου.

Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου.

Να κρατάς απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές σου μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς σου έξω από το σχολείο.

Σε περίπτωση που εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή τον καθηγητή σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά

Ομοίως, ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε τις 6 οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων:

Ενημερώστε τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.

Εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Βοηθήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).

Ενημερώστε τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα (π.χ. στυλό, βιβλία, κινητά τηλέφωνα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ).

Παρακολουθήστε καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και ενημερώστε τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.

Αφιερώστε χρόνο για να ενημερώσετε τους μαθητές σας για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνετε να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό.

Αν σου άρεσε κάνε