Στους 53 οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Ελλάδα - Πάνω από 1.500 τα κρούσματα

Στους 53 οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Ελλάδα - Πάνω από 1.500 τα κρούσματα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:38 Δημιουργία 02/04/20, 18:00

Στους 53 ανέρχονται μέχρι την Πέμπτη οι νεκροί από τον κοροναϊό Covid-19 στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ακόμα 99 κρούσματα της νόσου, με το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα να ξεπερνά τα 1.500.

Από τους θανόντες 39 είναι άνδρες και 14 γυναίκες, (μέση ηλικία 70 έτη).

Σύμφωνα με τον ίδιο καταγράφηκαν επιπλέον 119 κρούσματα στο «Ελ. Βενιζέλος» και 20 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.584 ( από 1.415 χθες).

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 18.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από τους ασθενείς τουλάχιστον 99 επιπλέον από χθες, περίπου 90 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της νόσου αποδίδουν για αυτό και ο αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων είναι σε χαμηλά επίπεδα.

«Εάν ακολουθούσαμε το παράδειγμα της Ισπανίας, θα είχαμε στην Ελλάδα 2.265 νεκρούς» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως τα μέτρα περιορισμού θα ισχύσουν για εβδομάδες ακόμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ. Τσιόδρας σε νέα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα και της δυσχέρειας στην αναπνοή, ένα μικρό υποσύνολο ασθενών «παρουσιάζει δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με νευρολογικά σύνδρομα». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, εγκεφαλικό και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με προσβολή περιοχών του εγκεφάλου από τον κοροναϊό.

«Πρόκειται για εγκεφαλοπάθεια που καταγράφηκε από μελέτες στο 15% των σοβαρά ασθενών. Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τη γρίπη. Ελληνική ομάδα θα μελετά το φαινόμενο και θα έχουμε τα συμπεράσματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για τις ειδήσεις που αναφέρονται στις επιπλοκές αλλά και τους θανάτους του ιού σε νέους και παιδιά εξήγησε για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις που καλό θα ήταν να μη διαταράσσουν την ηρεμία των παιδιών. «Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες καθώς εξαιρετικά σπάνια έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα από την ασθένεια σε παιδιά».

Αν σου άρεσε κάνε