Ακόμη 21 κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα

Ακόμη 21 κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:40 Δημιουργία 05/03/20, 14:29

Σε 31 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού Covid-19 στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας την Πέμπτη στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τους δημοσιογράφους του υπουργείου Υγείας.

Τα 21 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Ηλεία και στην Πάτρα και πρόκειται για άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον 66χρονο (το 9ο κρούσμα, που είχε επισκεφθεί πρόσφατα Αίγυπτο και Ισραήλ) και τη σύζυγο του (το 10ο επιβεβαιωμένο κρούσμα).

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, «εξετάζονται πάνω από 400 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τους συγκεκριμένους εκδρομείς».

Σημείωσε επίσης πως το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου το γκρουπ των ταξιδιωτών. Ο εντοπισμός της νόσου στο γκρουπ έγινε χάρη στην επαγρύπνηση της ιατρικής ομάδας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών.

Στην Αμαλιάδα όπως είπε έχουμε μετάδοση στην κοινότητα και μάλιστα από χώρα, που δεν περιμέναμε, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί πανικό.

O ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων στο άμεσο μέλλον.

Στη συνέχεια, τόνισε πως οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πρέπει να αποφύγουν τα ταξίδια σε χώρες με πολλά κρούσματα και μετάδοση της νόσου.

Τα μέτρα στους τρεις νομούς – είπε – έχουν στόχο έχουν να περιοριστεί μετάδοση.

«Η νόσος είναι ήπια, δεν χρειάζεται πανικός», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».

Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.

Αν σου άρεσε κάνε