Η χώρα θωρακίζεται ενάντια στον κοροναϊό

Η χώρα θωρακίζεται ενάντια στον κοροναϊό

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:00 Δημιουργία 06/02/20, 07:53

Τα μέτρα του λαμβάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την περίπτωση της εμφάνισης κρούσματος του νέου κοροναϊού και στην Ελλάδα.

Τη στιγμή που ο ιός εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα κι εκτός Κίνας, οι ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η επιδημία να φτάσει και στον τόπο μας. Για το λόγο αυτό, εντείνονται οι ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία, έτσι ώστε σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, αυτό να αντιμετωπιστεί με ταχύτητα και να απομονωθεί, για να μην γίνει διασπορά του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η θερμομέτρηση με υπέρυθρα θερμόμετρα εφαρμόζεται σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν στην Ελλάδα με τις απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, αλλά και σε επιλεγμένες πτήσεις που προσγειώνονται στην Αθήνα πάλι με κριτήριο την προέλευση από Κίνα μέσω άλλης χώρας.

«Απαιτείται η προσοχή όλων ώστε να εντοπιστεί άμεσα πιθανό περιστατικό και να απομονωθεί αμέσως για να σταματήσει τη μετάδοση. Το ζητούμενο είναι να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τη νέα επιδημία, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια της άσκησης ετοιμότητας και προσομοίωσης για αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού που πραγματοποιήθηκε χθες στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Επίσης, προσομοίωση αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος πραγματοποιήθηκε χθες και στο νοσοκομείο «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαΐδας, ενώ σήμερα, αντίστοιχες ασκήσεις αναμένονται στα Ιωάννινα και τη Λάρισα.

Το «Αττικόν» είναι ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για την υποδοχή και τη νοσηλεία κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό. Τα νοσοκομεία αναφοράς είναι τα εξής: Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό «Ο Ευαγγελισμός», «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο», Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας, Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών, Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Στο μεταξύ, Άλλοι 73 άνθρωποι στην ηπειρωτική Κίνα έχασαν χθες τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, εξέλιξη που αυξάνει τον συνολικό απολογισμό σε 563 θανάτους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας σήμερα.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, καταγράφηκαν ακόμη 3.694 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 28.018.

Από τον παραπάνω απολογισμό, οι 70 θάνατοι και τα 2.987 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο 2019-nCoV. Οι υπόλοιποι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Τιαντζίν, στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και στην νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζού.

Η επιδημία, που έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας, άρχισε τον Δεκέμβριο, όταν έκανε την εμφάνισή του ο ιός σε αγορά τροφίμων της πόλης Ουχάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι.

Ο Χου Λισάν, τοπικός αξιωματούχος, προειδοποίησε χθες ότι παρά την ανέγερση νέου νοσοκομείου σε χρόνο-ρεκόρ στη Χουμπέι και τη μετατροπή δημοσίων κτηρίων σε κέντρα νοσηλείας, εξακολουθεί να υπάρχει «σοβαρή» έλλειψη κλινών για τους χιλιάδες ασθενείς.

Λείπουν επίσης «εξοπλισμός και υλικό», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι τοπικές αρχές πιθανόν θα μετατρέψουν σχολεία και νοσοκομεία σε κέντρα υγείας.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ χθες τονίστηκε ότι είναι προτεραιότητα να προσφερθούν στη Χουμπέι και την Ουχάν επαρκείς προμήθειες και να σταλεί ικανός αριθμός στελεχών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή υγείας, 14.314 υποβάλλονταν ακόμη σε θεραπεία χθες και 2.328 ασθενείς βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Αν σου άρεσε κάνε