Ανησυχία για τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

Ανησυχία για τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:58 Δημιουργία 15/07/19, 11:52

Ο ΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία του για την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας και εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας για τα κουνούπια.

Υπενθυμίζεται ότι Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας γνωστοποίησε ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2019, το ένα στην Π.Ε. Πιερίας (δήμος Κατερίνης) και το άλλο στην Π.Ε. Ξάνθης (δήμος Τοπείρου).

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές. Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Σημειώνεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

«Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρονιά, κατεγράφησαν 316 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν ενώ τα περισσότερα περιστατικά κατεγράφησαν στο Νόμο Αττικής.

Ευελπιστούμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η νέα διοίκηση της Αττικής και των υπολοίπων Περιφερειών θα θωρακίσουν τη χώρα απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους» τονίζει ο ΙΣΑ.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Οι εγκληματικές παραλείψεις τα τελευταία χρόνια στην επιδημιολογική επιτήρηση του ιού του Δυτικού Νείλου και κυρίως στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών , είχαν αποτέλεσμα ο ιός να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας. Καθώς αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα είναι σημαντικό να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές ενώ οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα προστασίας. Πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα επιδείξει ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα στην προστασία της Δημόσιας υγείας.»

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής: - χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα

- τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)

- χρήση κουνουπιέρων εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος

- απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.

- κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών

- πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες

- κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν».

Αν σου άρεσε κάνε