Τρεις Έλληνες εισαγγελείς για μια θέση Ευρωπαίου εισαγγελέα

Τρεις Έλληνες εισαγγελείς για μια θέση Ευρωπαίου εισαγγελέα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 20:30 Δημιουργία 28/03/19, 20:27

Οι εισαγγελείς Δημήτριος Ζημιανίτης, Λάμπρος Πατσαβέλας και Ηλίας Ζαγοραίος προτάθηκαν ως υποψήφιοι για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - και εκ των τριών αυτών θα επιλεγεί ο ένας.

Με μεγάλη πλειοψηφία, από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου, επελέγη ως ένας εκ των τριών υποψήφιων για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα, ο αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, δηλαδή ο εισαγγελικός λειτουργός που επόπτευσε την έρευνα για την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στο Μάτι-Νέο Βουτσά -Ραφήνα, η οποία ήδη ολοκληρώθηκε.

Για τις άλλες δύο θέσεις, ομόφωνα επελέγησαν ως υποψήφιοι, οι εισαγγελείς Δημήτριος Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας - και οι δύο με ευρωπαϊκή εμπειρία και τα απαραίτητα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα. Όμως, ο Ηλίας Ζαγοραίος προσέφυγε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου διεκδικώντας τη μία από τις τρεις θέσεις.

Στην ολομέλεια του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου, ο Ηλίας Ζαγοραίος συγκέντρωσε σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν, μεγάλο αριθμό ψήφων.

Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκε από 48 ανώτατους δικαστικούς και μειοψήφησαν 4, που είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας, η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή.

Αν σου άρεσε κάνε