BBG: Πέφτουν οι υπογραφές για τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

BBG: Πέφτουν οι υπογραφές για τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:38 Δημιουργία 01/03/19, 11:35

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ για το εμπόριο ετοιμάζουν μια τελική συμφωνία με την Κίνα που θα μπορούσε να υπογραφεί τις προσεχείς εβδομάδες, μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Οι ΗΠΑ στοχεύουν σε μια συνάντηση του Donald Trump με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping στα μέσα Μαρτίου για να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία που θα δώσει τέλος στον διάρκειας σχεδόν ενός έτους εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με τις πηγές. Τον σχεδιασμό δυσχεραίνει η υποχρέωση του Xi να ηγείται του ετήσιου εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας στις αρχές Μαρτίου αλλά και να συμμετέχει σε προγραμματισμένα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Steve Mnuchin είπε την Πέμπτη ότι ετοιμάζεται ένα έγγραφο 150 σελίδων, αλλά προειδοποίησε ότι "μένει να γίνει περισσότερη δουλειά". Νωρίτερα, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Larry Kudlow είχε κάνει λόγο για "εξαιρετική" πρόοδο, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία βρίσκεται στον ορίζοντα.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία και οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απειλή επιβολής δασμών 25% σε εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα, θα πληγούν οι οικονομίες και των δύο χωρών. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αφαιρούσε 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την αμερικανική ανάπτυξη.

Αν σου άρεσε κάνε