Γαλλία: Ο Μακρόν και πάλι «στη γωνία» για την υπόθεση Μπεναλά

Γαλλία: Ο Μακρόν και πάλι «στη γωνία» για την υπόθεση Μπεναλά

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:42 Δημιουργία 20/02/19, 15:40

Επιτροπή της γαλλικής Γερουσίας ζήτησε σήμερα να ασκηθεί δίωξη για ψευδορκία σε βάρος του πρώην συνεργάτη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν Αλεξάντρ Μπεναλά, έπειτα από έρευνα επτά μηνών για τη βίαιη συμπεριφορά του τελευταίου στο περιθώριο μιας διαδήλωσης.

Οι γερουσιαστές δήλωσαν επίσης πως ανώτεροι συνεργάτες του προέδρου απέκρυψαν πληροφορίες όταν κατέθεσαν στην Επιτροπή και συνέστησαν στην άνω βουλή να ενημερώσει σχετικά τους εισαγγελείς.

Ο Μπεναλά καταγράφηκε πέρυσι σε βίντεο να χτυπάει έναν διαδηλωτή της Πρωτομαγιάς φορώντας περιβραχιόνιο της αστυνομίας. Ο Μακρόν και ανώτεροι συνεργάτες του επικρίθηκαν ευρέως επειδή δεν ξεκαθάρισαν γρήγορα τα γεγονότα και διατυπώθηκαν κατηγορίες για συγκάλυψη.

Παρουσιάζοντας την έκθεσή τους για τις ενέργειες του Μπεναλά, οι γερουσιαστές έκαναν λόγο για «μείζονα δυσλειτουργία» μέσα στο προεδρικό γραφείο και δήλωσαν πως πιστεύουν πως υπάρχουν αποδείξεις ότι η ασφάλεια του Μακρόν κινδύνευσε.

«Αυτό που συνέβη την Πρωτομαγιά μοιάζει τώρα με κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φιλίπ Μπα, γερουσιαστής του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι και επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής.

Έγκειται τώρα στον πρόεδρο της Γερουσίας να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τις συστάσεις της επιτροπής και να καταθέσει προσφυγή στην εισαγγελία.

Η ψευδορκία ενώπιον του κοινοβουλίου τιμωρείται στη Γαλλία με φυλάκιση έως πέντε ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Επίσης οι γερουσιαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο Αλεξίς Κολέρ, ο στενότερος σύμβουλος του Μακρόν, ο προσωπάρχης του, ο Πατρίκ Στροντά, αλλά και ο επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας της προεδρίας, ο στρατηγός Λιονέλ Λαβέρν, «απέκρυψαν σημαντικό μέρος της αλήθειας στις δηλώσεις τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε τα καθήκοντα ασφαλείας του Αλεξάντρ Μπεναλά».

Οι γερουσιαστές ζητούν από τη Γερουσία να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος των τριών προαναφερθέντων, όμως η τελική απόφαση ανήκει σ' αυτή.

Αν σου άρεσε κάνε