Εγκαταλείπουν το πλοίο οι Εργατικοί - Όγδοη αποχώρηση

Εγκαταλείπουν το πλοίο οι Εργατικοί - Όγδοη αποχώρηση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:26 Δημιουργία 20/02/19, 09:01

Μαζικές αποχωρήσεις βουλευτών «πληγώνουν» το Εργατικό κόμμα της Βρετανίας, σε μία κρίσιμη για τη χώρα αλλά και για τις κοινοβουλευτικές ομάδες συγκυρία, καθώς η διορία για το Brexit πλησιάζει επικίνδυνα, και η Βρετανία δεν είναι έτοιμη για κανένα από τα πιθανά σενάρια της επόμενης μέρας.

Τελευταία ήταν η Τζόαν Ράιαν, η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης το όγδοο μέλος της ΚΟ τους που αποχώρησε από το κόμμα, επικαλούμενη τον αντισημιτισμό του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Τζόαν Ράιαν, βουλευτής εκλεγμένη στο Βόρειο Ένφιλντ, αποκάλυψε μέσω Twitter ότι ανεξαρτητοποιείται από την ΚΟ των Εργατικών.

Άλλα επτά μέλη του κοινοβουλίου που εξελέγησαν με τους Εργατικούς αποχώρησαν τη Δευτέρα από το κόμμα, επικαλούμενα κυρίως το πώς προσεγγίζει ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη συνεχιζόμενη διένεξη γύρω από τις καταγγελίες περί αντισημιτισμού. Κάποια υποστήριξαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας έχει υποστεί «πειρατεία» από τις «πολιτικές των μηχανισμών της άκρας αριστεράς».

Σε επιστολή της που ανήρτησε στο Twitter, η Ράιαν ερίζει ότι το Εργατικό Κόμμα έχει «μολυνθεί» από «αντιεβραϊκό ρατσισμο» αφότου ο Κόρμπιν αναδείχθηκε ηγέτης του το 2015. Διατείνεται ταυτόχρονα ότι τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρχε στο κόμμα πριν εκλεγεί αρχηγός του ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν, υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και επικριτής της ισραηλινής κυβέρνησης, έχει κατηγορηθεί από διάφορες πλευρές ότι δεν έχει αντιμετωπίσει το φαινόμενο του αντισημιτισμού στο κόμμα του. Ο ίδιος διαψεύδει την κατηγορία.

Η Ράιαν, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1997, εντάσσεται πλέον στις τάξεις των ανεξάρτητων κοινοβουλευτικών που αποσκίρτησαν από τους Εργατικούς.

Οι υπόλοιποι επτά βουλευτές που αποχώρησαν τη Δευτέρα ανακοίνωσαν πως σχηματίζουν τη λεγόμενη Ανεξάρτητη Ομάδα.

Ο Κόρμπιν έστρεψε τους Εργατικούς προς τα αριστερά αφότου ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, το οποίο, αφού επί των ημερών του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ μετακινήθηκε προς το Κέντρο, κατέλαβε και διατήρησε την εξουσία για 13 χρόνια.

Αν σου άρεσε κάνε