«Βόρεια Μακεδονία, το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» γράφει το Spiegel

«Βόρεια Μακεδονία, το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» γράφει το Spiegel

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:44 Δημιουργία 06/02/19, 11:29

Η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί πλέον να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, με την σημερινή επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενώ τονίζει ότι ανοίγει και ο δρόμος ένταξης της γειτονικής χώρας στης ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες υπογράφεται σήμερα το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στην στρατιωτική συμμαχία με την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Τον Ιανουάριο, το κοινοβούλιο στα Σκόπια και, πιο πρόσφατα, το κοινοβούλιο της Αθήνας ενέκριναν τη συμφωνία των Πρεσπών παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες. Η χώρα τώρα αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία και στη στρατιωτική συμμαχία μπορεί πλέον να ενταχθεί ως το 30ό μέλος, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Μετά τη σημερινή υπογραφή, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις. Επίσημη πλήρες μέλος μπορεί να γίνει το 2020 κατά πάσα πιθανότητα, όταν οι διαδικασίες επικύρωσης έχουν ολοκληρωθεί από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Τώρα ο δρόμος είναι ελεύθερος, κατ 'αρχήν, για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και στην ΕΕ - αλλά αυτό είναι ακόμα κάτι που θα αργήσει να γίνει, γράφει το Spiegel.




Αν σου άρεσε κάνε