Ο Ερντογάν «γκριζάρει» το Αιγαίο, λίγο πριν την επίσκεψη Τσίπρα

Ο Ερντογάν «γκριζάρει» το Αιγαίο, λίγο πριν την επίσκεψη Τσίπρα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:43 Δημιουργία 04/02/19, 18:35

Σαφή μηνύματα με αποδέκτες τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο θέλησε να στείλει η Τουρκία τη Δευτέρα, λίγες ώρες προτού την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική μας χώρα και τη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι της Τρίτης με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Εν αντιθέσει με τους χαμηλούς τόνους που θέλησε να κρατήσει ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας δεν εμφανίστηκε καθόλου διαθέσιμος να χαμηλώσει την επιθετική ρητορική της Άγκυρας προς Αθήνα και Λευκωσία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επίσκεψη Τσίπρα αύριο στην Άγκυρα. Όλα τα θέματα θα βρεθούν στην ατζέντα, είπε ο Καλίν, ακόμη και της υφαλοκρηπίδας και των νησιών του Αιγαίου.

«Αύριο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα βρεθεί για επίσκεψη στην Τουρκία και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρό μας. Η ατζέντα μας με την Ελλάδα θα είναι βαριά και θα περιλαμβάνει θέματα. Εκτός από τις διμερείς εμπορικές/οικονομικές σχέσεις, υπάρχουν οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά θέματα, ο ΤΑΡ (Τρανς-Αδριατικός Αγωγός), το Τουρκικό Ρεύμα, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η ρωμαίικη μειονότητα που διαβιεί στην Τουρκία, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά… Για όλα αυτά τα θέματα λοιπόν αύριο η ατζέντα μας θα είναι βαριά.

Μας ικανοποίησαν ιδιαιτέρως οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο πρακτορείο Αναντολού, λίγο πριν έρθει εδώ. Δείχνουν προσεγγίσεις θετικές και καλής προθέσεως. Πιστεύουμε ότι και οι αυριανές συνομιλίες θα διεξαχθούν σε αυτό το πλαίσιο.

Με αυτή την αφορμή θα ήθελα να δηλώσω ότι, όπως υπογράμμισαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και οι υπουργοί των Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει τη ίδια αποφασιστική στάση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα προκειμένου να προασπίσει τα θεμελιώδη δικαιώματά της που πηγάζουν από τα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε στο Αιγαίο, είτε στη Μεσόγειο, είτε στη Μαύρη Θάλασσα.

Θέλουμε για άλλη μια φορά να δηλώσουμε ότι οι προσπάθειες ειδικά της ε/κ πλευράς να συνάπτει συμφωνίες με κάποιες χώρες για να δημιουργήσει ντε φάκτο καταστάσεις θα αποβούν μάταιες. Η Τουρκία ποτέ δεν θα τις αποδεχτεί. Η Τουρκία μαζί με την ΤΔΒΚ έχει συνάψει μία σειρά από συμφωνίες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Ενέργειας, σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο, γύρω από την Κύπρο θα ξεκινήσουν έρευνες σε περιοχές που έχουν καθοριστεί. Προβλέπουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και γεωτρήσεις. Αυτές οι διεργασίες θα συνεχιστούν. Προσεγγίσεις που στόχο έχουν να εγκλωβίσουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας. Θέλω για άλλη μια φορά να το δηλώσω».

Αν σου άρεσε κάνε