Βρετανός ΥΠΕΣ: Η τεχνολογία θα δώσει λύση στο backstop

Βρετανός ΥΠΕΣ: Η τεχνολογία θα δώσει λύση στο backstop

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:17 Δημιουργία 03/02/19, 17:21

Εναλλακτικές λύσεις επεξεργάζεται η βρετανική κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι νέες διαπραγματεύσεις της Τερέζα Μέι με τους ευρωπαίους αξιωματούχους αποβούν άκαρπες. Ειδικότερα, για το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, το λεγόμενο backstop, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Νταβίντ δήλωσε σήμερα πως με τη χρήση της υπάρχουσας τεχνολογία μπορεί να αποφευχθεί ένα σκληρό εμπορικό σύνορο στη μετα-Brexit εποχή.

Την Τρίτη οι βουλευτές κάλεσαν την πρωθυπουργό Μέι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να βρει μια εναλλακτική για το λεγόμενο 'backstop', μια ασφαλιστική δικλίδα για τη διατήρηση ενός ανοιχτού συνόρου Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας αν η Βρετανία και η ΕΕ αποτύχουν να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία εμπορίου.

«Μπορεί να γίνει...μπορούμε να μην έχουμε σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα τεχνολογία, είναι απολύτως δυνατό. Το μόνο που λείπει είναι λίγη καλή θέληση από την πλευρά της ΕΕ», είπε ο Τζαβίντ στην τηλεόραση του BBC.

Σύμφωνα με τον Τζαβίντ, η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι θα βοηθήσει να δημιουργηθούν εναλλακτικές συμφωνίες για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία αν η Βρετανία καταλήξει να αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς συμφωνία.

«Αν μπορούν να το κάνουν με το σενάριο του "χωρίς συμφωνία" γιατί δεν μπορούν να το κάνουν με το σενάριο "με συμφωνία". Γι αυτό θεωρώ ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι (έξοδος) με συμφωνία».

Αν σου άρεσε κάνε