Την Παρασκευή υπογράφεται το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Την Παρασκευή υπογράφεται το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:41 Δημιουργία 28/01/19, 21:36

Την ερχόμενη Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, φαίνεται πως θα πέσουν οι υπογραφές για το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ ώστε να καταστεί η 30η χώρα της Συμμαχίας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος όμως θα βρεθεί εκεί με την ιδιότητα του «προσκεκλημένου» ώστε να ξεπερασθεί ο σκόπελος της επίσημης ιδιότητας του.

Αυτό γιατί ο κ. Ντιμιτρόφ θα βρίσκεται εκεί ως ΥΠΕΞ μιας χώρας με συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία έχει σχέση με το ΝΑΤΟ ως «ΠΓΔΜ» και θα γίνει μέλος ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Έτσι τελικά επιλέχθηκε η εύκολη λύση να βρίσκεται στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων με την καρτέλα «invitee»

Αμέσως μετά, τα πρωτόκολλα θα διαβιβασθούν στις 29 πρωτεύουσες και στην Αθήνα αναμένεται ίσως και την Δευτέρα να εισαχθεί προς κύρωση από την Ελληνική Βουλή, ώστε η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας. Μετά την κύρωση η Αθήνα με ρηματική διακοίνωση θα ενημερώσει τα Σκόπια και τότε πρακτικά αφού ενεργοποιηθεί ο εφαρμοστικός συνταγματικός νόμος (ο οποίος κατά παράβαση της πρόβλεψης της συμφωνίας των Πρεσπών συνδέθηκε με το Πρωτόκολλο ένταξής και έμεινε παγωμένος) η συμφωνία τίθεται σε ισχύ.

Αν σου άρεσε κάνε