ΝΑΤΟ και ΕΕ βιάζονται για την ένταξη των Σκοπίων

ΝΑΤΟ και ΕΕ βιάζονται για την ένταξη των Σκοπίων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:38 Δημιουργία 28/01/19, 14:23

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ΝΑΤΟ και ΕΕ «τρέχουν» για την ένταξη των Σκοπίων.

Ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. απέστειλε τη Δευτέρα αίτημα για την έγκριση από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ζητώντας την απάντηση του μέχρι το απόγευμα.

Η επίσημη ημερομηνία της ένταξης της γειτονικής χώρας αναμένεται να ανακοινωθεί.

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητούν από τις Βρυξέλλες

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζονται ικανοποιημένοι για τη συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας πως οι κινήσεις από την πλευρά των Σκοπιών για την ένταξη στην ΕΕ πρέπει να επιταχυνθούν.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς., απάντησε πως το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ορίσει μια «σαφή πορεία» για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019.

«Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν», ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι εν λόγω εργασίες περιλαμβάνουν επίσης την εφαρμογή των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».

«Η πορεία που έχουμε μπροστά μας είναι σαφής», κατέληξε η ίδια.

Αν σου άρεσε κάνε